Rusya’dan AB’ye ‘Kosova’ tepkisi

Feith yaptığı ilk konuşmada birliğin göndereceği 2 bin polis memuru ve yargıcın “birkaç haftaya kadar” göreve başlayacağını söyledi.

Bu görevlilerin Kosovalı Sırpların yaşadığı kuzey bölgeler dahil her yere yerleştirileceğini belirten Hollandalı temsilci, Sırp azınlığın AB’den yana korkacak birşeyi olmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’sa, AB temsilcisi Feith’in sözünü verdiği polis ve yargıç gücünün yasadışı olduğunu söyledi.

Lavrov, Brüksel’de yaptığı açıklamada bunun “uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı bir karar” olduğunu kaydetti.

Sergey Lavrov hukuku koruma adına yapılan bir operasyonun, hukuku bizzat çiğnemesinin acı bir çelişki olduğunu da sözlerine ekledi.

Kosovalı Arnavut yönetim üç gün önce bağımsızlık ilan etmiş, karara Kosovalı Sırplar ve Belgrad yönetimi sert tepki göstermişti.

SINIRDA GERGİNLİK

Bu arada Kosova’nın kuzey sınırında dün çıkan olaylar ardından sınır koruma görevini devralan NATO birlikleri, yerel Sırp liderleri sorumsuzca davranmakla suçladı.

Kosovalı Sırplar’dan oluşan 1000 kişilik bir grup dün iki sınır kapısına buldozerlerle saldırarak, buralardaki binaları yakıp yıkmıştı.

Yerel polis olaylar üzerine NATO’dan yardım istedi; NATO da bağımsızlık ilanıyla uluslararası statü kazanan sınırı bir süreliğine kapattığını açıkladı.

Bölgedeki BBC muhabiri sınırın bugün de kapalı kaldığını, çoğu Sırplara ait olan araçların sınır kapısında uzun kuyruklar oluşturduğunu anlatıyor.

Bazı Kosovalı Arnavut liderler Sırpları, durumu oldu-bittiye getirerek Kosova’yı bölmeye çalışmakla suçluyor.

Bu arada kuzeydeki Mitrovitsa kentinde Kosovalı Sırp öğrenciler her gün yerel saatle 12.44’de gösteri düzenliyor.

Sırbistan, BM Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararına dayanarak Kosova’nın hala kendisine bağlı olduğunu söylüyor.

Kosovalı Arnavutlar’ın Pazar günü ilan ettiği bağımsızlığı ABD’yle birlikte İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Türkiye, Avusturya, Arnavutluk ve Afganistan da tanımış durumda.

Sırbistan, Rusya, İspanya, Romanya, Slovakya ve Kıbrıs ise uluslararası hukuka aykırı diye niteledikleri kararı kınıyor.

Sırbistan protesto amacıyla ABD, Fransa ve Türkiye’deki büyükelçilerini geri çekti.

İki milyon nüfuslu Kosova’da nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Kosovalı Sırp azınlık da Belgrad’dan ayrılmaya karşı. (BBC)


 

1167180cookie-checkRusya’dan AB’ye ‘Kosova’ tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.