Rusya`dan Türkiye`li Suriye zirvesi

Çin ve Rusya’nın öncülük ettiği Orta Asya’da güvenlik ve kalkınma konularının görüşüleceği Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İran’ın da katılacağı bir Suriye toplantısı yapılmasını teklif etti.

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın barış planına desteğini yenileyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’deki krizi sona erdirmek için Türkiye ve İran’ın da katılacağı uluslararası bir toplantının düzenlenmesini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Örgütü’nün de uluslararası toplantıda yer almasını istedi.

‘DAHA FAZLA YAPTIRIM TERS ETKİ YAPAR’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ayrıca İran’a karşı daha fazla yaptırımın “ters etki” yaratacağını söyledi. Lavrov, “Ek önlemler tamamen ters etki yaratacak. Zaten mevcut şartlarda hem BM Güvenlik Konseyi hem de bazı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar var. Bu durum ortak haraket etme kabiliyetimizi azalatıyor” dedi.

RUSYA VE ÇİN ANNAN PLANINA SARILDI
Çin’de Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi öncesi biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Suriye’de yegane çözüm yolunun Annan planından geçtiği mesajını vermişti.

İki lider, siyasi çözüm için Annan planı ve BM gözlemci misyonunu desteklemeyi sürdürme konusunda anlaştı. Çin ve Rus lider, Suriye’de rejimin değiştirilmesi için dışarıdan müdahalelere karşı olduklarını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, dün Suriye’de rejim değişikliğine karşı olduklarını ancak Esad’ın görevde kalması konusunda bir öncelikleri olmadığını belirtmişti.

Çin, BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlenirken de “Annan planından başka seçenek yok” uyarısında bulunmuştu

1345120cookie-checkRusya`dan Türkiye`li Suriye zirvesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.