Rusya’nın Ukrayna’daki seçenekleri

Gazete Rusya Savunma Bakanlığı’nın tatbikatın Ukrayna’daki siyasi gelişmelerle bağlantısı olmadığını açıkladığını belirtiyor ancak bu kararın iki haftadır Moskova’nın Ukrayna’daki etnik Rusların haklarının çiğnendiği yolundaki açıklamaları izlediğini aktarıyor.

Aynı gazetede yer alan Luke Harding imzalı bir yorumda, Putin’in Ukrayna’ya ağır bedel ödettirecek bir intikama girişebileceği belirtiliyor. Analizde özetle şöyle deniyor:

“Ukrayna sınırında tatbikat kararına rağmen, bu Rusya’nın askeri müdahale planladığı anlamına gelmiyor. Bu olası bir senaryo değil ancak, Rusya’nın işgale girişmeden Ukrayna’da sorun yaratmak için pek çok seçeneği var.

Bunlardan en aşikâr olanı Kırım’daki ayrılıkçı güçleri teşvik etmek. Rusya’nın en güçlü denetim aracı ekonomik. Avrupa Dış İlişkiler Komisyonu’ndan Andrew Wilson’ın söylediği gibi ekonomik iflasın eşiğinde. Yabancı rezervler hızla azalıyor, Ukrayna parası Amerikan doları karşısında hızla düşüyor. Bunun sonucu olarak Ukrayna ekonomisi büyük bir mali kara delikle karşı karşıya. Putin Aralık’ta Ukrayna’da 15 milyar dolarlık tahvil alma sözü vermiş, bu ülkeye sattıkları gaza da yüzde 30 indirim yapmıştı.”

Bunun karşılığında devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Avrupa Birliği’yle ticari işbirliğini imzalamaktan vazgeçmişti. Protestoları da bu karar başlattı. Rusya şimdiye kadar Ukrayna’ya kredinin 3 milyar dolarını verdi. Şimdi geri kalanını vermeyecek. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF yardım sözü verdi ancak ilk yardım dilimi Mayıs’taki yeni hükümete yetişecek. Bu süre zarfında Ukrayna iflasa doğru sürüklenecek. Rusya’nın en büyük silahı gaz. Rusya Ukrayna’dan 2013 ve 2014 için 1,6 milyar dolara ulaşan alacağını isteyebilir.

“Ama bunun karşılığında Ukrayna’nın da kozları var. Avrupa’ya giden Rus doğalgazının yüzde 60-80’i Ukrayna toprakları üzerinden geçiyor. 2009’daki krizde, Avrupa’ya enerji sevkiyatı kesintiye uğramış, Gazprom’un itibarı zedelenmişti. Ayrıca Ukrayna’nın iflası Rus yatırımlarına da zarar verebilir. Zira Rus bankaları Ukrayna’da savunma, tarım ve nükleer teknolojiye yüklü miktarda para yatırmış durumda…”

KIRIM BÖLGESİ KARIŞTI

Öte yandan Ukrayna’da Ruslar’ın çoğunlukta yaşadığı Kırım bölgesindeki kamu binalarının silahlı kişilerce ele geçirilmesinin ardından güvenlik güçleri alarma geçirildi.

Bölgenin başkenti Simferopol’de ele geçirilen binalara Rus bayrağı çekildi. Yerel yetkililer binayı ele geçirenle pazarlıkların sürdüğünü bilrdirdi.

Simferopol’de dün Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukraynalı yeni lider kadrosunun destekçileri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

1411420cookie-checkRusya’nın Ukrayna’daki seçenekleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.