Rüşvetin sümen altı edilmesine izin yok

Yüksek Mahkeme’nin kararı İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazetelerde geniş yer buldu.   


The Times gazetesi “Mahkemenin kararı, hukukun üstünlüğünün çok gerekli bir savunusu” diye değerlendirdi…


Gazetedeki yorum yazısından dikkat çeken satırlar şöyle:


“Öyle anlar vardır ki, malumun ilanı, siyaseti kaplayan tüm çıkarcılığı ve kaçamakları yararak yepyeni bir başlangıcı mümkün kılar. Savunma Firması BAE’nin Suudi yetkililere rüşvet verdiğine yönelik iddiaların soruşturulmasının bitirilmesini kınayan göz kamaştırıcı Yüksek Mahkeme kararı da bu anlardan biriydi.


Bu ülkenin içinde veya dışında hiç kimse,” dedi, Yargıç Moses, “Adaletimizin işleyişine karışma hakkına sahip değildir.”


Yüksek Mahkeme yargıçlarına bu sözleri söyleten, Suudi Arabistan Hükümeti’nin, İngiltere Büyük Yolsuzlukları Araştırma Dairesi’nin, El Yamama silah anlaşmasına ilişkin soruşturması sona ermezse, İngiltere’yle istihbarat paylaşımını durduracağı tehdidini fark etmeleriydi.”


ULUSAL GÜVENLİK Mİ? HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ MÜ?


Aynı haberi manşetine taşıyan The Guardian gazetesi ise, Yüksek Mahkeme kararının ardından, hükümet yetkililerinin ne yapacaklarına karar vermeleri gerektiğini vurgulayıp, mahkeme yargıçlarının savlarını şöyle aktardı:


“Yargıçlar, soruşturmanın ulusal güvenliğin tehlikeye girmesi riski gerekçesiyle durdurulmasını kabul etmediler. Karar metinlerinde, İngiltere adaletinin tecelli etmesini engelleyen Suudi prensinin adını da anan yargıçlar, eğer tehditle yolundan saptırılabilinecekse, bu adalet mekanizmasının itibarından endişe ettiklerini söylediler.


Mahkemeye göre, Suddi Arabistan, ceza yasasını ilgilendiren bir konuda etkide bulunarak İngiltere’nin egemenliğine müdahale etmenin yanlış bir hamle olduğunu anlamalı.”


HÜKÜMET İSE KARARLI


The Financial Times gazetesi ise, İngiltere hükümetinin, soruşturmayı Yüksek Mahkeme kararına rağmen durdurmak için harekete geçmeye hazırlandığını yazdı. Gazetenin yorumu şöyle:


“Yüksek Mahkeme kararının açıklanmasının üzerinden birkaç saat sonra, bakanlar, hukuk işlerinden sorumlu devlet bakanına, geçmişte emsali olmayan yasal haklar verecek bir yasayı geçirerek, soruşturmayı, ulusal güvenliğin tehlikeye gireceği argümanı üzerinden durduracaklarını söylediler.”

811690cookie-checkRüşvetin sümen altı edilmesine izin yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.