Saat kuleleri

Neden deniz kenarında olur?
 
Saat kuleleri ülkemizde neden yapılmıştır? Sanayi toplumu için saat önemlidir, bizim için zaman kavramı sigara içimliği yol, ikindi vaktine kadar yapılacak işler olarak ayarlanırdı eskiden. Günümüzde zaman ile yarışıyoruz, modern insanın yapması gerekeni yapıyoruz, zaman içinde kendimizi öğütüyoruz!
 
İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne yolunuz düşerse eğer, giriş kapısının hemen arkasında gözle pek dikkat çekmeyen noktada duran bir yapıyı görürsünüz, işte o yapı bir saat kulesidir. Adı; Nusretiye Saat Kulesi’dir. Adını bilmeden yanında fotoğraf çekilebilirsiniz, çünkü hiçbir yerde adına rastlayamazsınız.   Adını ön tarafta bulunan Nusretiye Camiden alır. Deniz tarafında bulunan Nusretiye Saat Kulesi, “Amerikan Pazarı” denilen dükkanların arkasındaki eski gümrük sahasında yer alır. Yoldan geçenlerin dikkatini ne yazık ki çekemiyor.
 
Sultan Abdülmecit tarafından inşa ettirilen kule, neoklasik yapısı itibariyle farklı mimari yapıya sahip. Giriş kapısında Abdülmecit’in tuğrasını taşıyan Nusretiye Saat Kulesi, üç kattan oluşuyor. Kare kenarının uzunluğu 4.35 metre olan kulenin yüksekliği 15 metre. Nusretiye Saat Kulesi, birinci katta çift sütunları, ikinci katta sütunların iyonik düzenli gelişmesi ve üçüncü katta ise yivli dönüşümü ile etkileyici bir görünüme sahiptir.
 
Ancak günümüzde İstanbul Modern Sanat Müzesi bahçesi içinde kalmış ama gözle görülür yerden uzakta sessizce kaderine terk edilmiş durumdadır, ne yazık ki bakımsızlıktan harap bir haldedir.
 
Kafamda o saat kulesinin inşaat edildiği dönemde nasıl bir heyecan yarattığı geldi. Her yeni yapılan eser bulunduğu ortamda heyecan yaratır. Düşünebiliyor musunuz, bugün çöp alanı içinde kalan bir yerde eğlenceler yapılmış, seçkin misafirler orada ağırlanmış demektir. Bugün müzede seçkin misafirlerini ağırlıyor ama yanı başındaki saat kulesi kaderi ile baş başadır, yıkılacağı ve hafriyatın toplanacağı günü bekliyor.
 
Saat kulesini gizli gizli geçmişine ağlarken gördüm. Gözyaşları sıvalarıydı, gidip görebilirsiniz. O güzel sütunları eski ihtişamını koruyor ama kim görüyor ki?
 
http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

715100cookie-checkSaat kuleleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.