Saddam, ABD’yi teröre karşı uyarmışmış

ABC’nin haberinde, toplam 12 saat süren kasetlerin 1990’larda Saddam’ın üst düzey yetkililerle görüştüğü ofisinde kaydedildiği ve konuşmaları Federal Soruşturma Bürosu (FBI) için tercüme eden eski BM denetçisi Bill Tierney’nin bu kasetleri ABC’ye ulaştırdığı belirtildi.

Saddam’ın bu ses kasetlerinden birinde, “Terörizm geliyor. Amerikalılara da İngilizlere de 2 Ağustos’tan çok önce, ileride kitle imha silahlarıyla terör saldırıları düzenleneceğini söyledim” dediği duyuluyor. Irak birlikleri, Kuveyt’i 2 Ağustos 1990’da işgal etmişti.
“Gelecekte bomba yüklü bir araçla Washington’da nükleer, bakteriyolojik ya da biyolojik saldırı düzenlenmesini kim engelleyebilir” diye konuşan Saddam Hüseyin, Irak’ın böyle bir saldırı niyetinde olmadığını belirterek, “Böyle bir hazırlık var, ama bu Irak’tan gelmeyecek” ifadesini kullandı.

KİTLE İMHA SİLAHLARI

ABC’ye göre ses kasetleri, Irak’ın kitle imha silahı programıyla ilgili bilgileri saklamaya çalıştığını da gösteriyor. Habere göre, Saddam ailesinin üyeleri bazı bilgileri BM denetçilerinden saklamanın yolları üzerinde tartışıyor. ABC’nin “çok önemli” olarak nitelendirdiği ve 1995’in nisan ya da mayıs ayında yapılan bir görüşmede, Saddam Hüseyin ve kurmayları, Bağdat’ın o ana kadar inkar ettiği biyolojik silah programının BM denetçileri tarafından tespit edilmesi konusuna çözüm arıyor.

ABC’ye göre, Irak’ın kitle imha silahı programından sorumlu olan Saddam Hüseyin’in damadı Hüseyin Kamil, “Elimizdeki her şey ortaya çıkmadı. Onlara ne silah türlerinden, ne ithal ettiğimiz malzemenin miktarından, ne ürettiğimiz malzemenin miktarından, ne de kullandığımız malzemenin miktarından bahsettik” diyor.  Haberde kasetlerin neden kaydedildiği belirtilmedi.

ABD yönetimi, Irak’ta kitle imha silahı bulunduğu gerekçesiyle bu ülkeyi 2003’te işgal etmişti. Irak’ta hiç kitle imha silahı bulunamadı.

1123480cookie-checkSaddam, ABD’yi teröre karşı uyarmışmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.