Saddam zorla mahkemeye getirildi

Devrik lider, duruşma salonuna girerken, mahkemeye zorla getirildiğini belirterek, Bush’u protesto eden sloganlar attı.

”Yaşasın Irak, yaşasın müslüman cemaati, kahrolsun Bush, kahrolsun hainler” diye bağıran Saddam Hüseyin’in öfkeli olduğu dikkat çekti.

Saddam Hüseyin ve kendisiyle birlikte yargılanan diğer yedi sanık, mahkemenin taraflı olduğunu öne sürerek, bu ay başında yapılan son duruşmaya katılmamışlardı.

Saddam Hüseyin’in avukatlarından Halil el Dulaymi, duruşmadan önce yaptığı açıklamada, müvekkilinin duruşmalara katılması için zorlanmasını protesto etmek amacıyla açlık grevine girmeyi planladığı yönündeki haberleri yalanladı.

Davanın savcısı, devrik liderin gerekirse zorla duruşma salonuna getirileceğini duruşma öncesinde söylemişti.

Bugünkü duruşmada, Saddam Hüseyin’in eski bürokratlarının da iddia makamının tanıkları olarak dinlenmesi öngörülüyordu.

Ancak, bu kişilerden Saddam Hüseyin’in eski genel sekreterlerinden Ahmet Hüseyin Hüdayir ve istihbarat biriminin eski başkanı Hasan el Ubeydi, mahkemeye istekleri dışında getirildiklerini söylediler.

Bağdat’taki BBC muhabirlerinden John Braine’in aktardığına göre, iddia makamı Saddam Hüseyin rejiminin en önemli isimlerinden olan iki tanığın, devrik liderin Duceyl’deki katliamın emrini verdiği doğrulayacaklarını umuyordu.

Ancak her iki tanık da, olaylar hakkında herhangi bir bilgileri olmadığını, olaylardan medya aracılığıyla haberdar olduklarını söyledi.

Ekim ayında başlayan davada Saddam Hüseyin ve yedi yardımcısı, 1982’deki bir suikast girişimi sonrası Bağdat’ın kuzeyindeki Duceyl’de intikam amacıyla 148 Şii’yi katletmekle suçlanıyor.

İddiaları reddeden devrik lider suçlu bulunursa idam cezasına çarptırılabilir. (BBC)

1123360cookie-checkSaddam zorla mahkemeye getirildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.