‘Saddam’a ölüm cezası beklenen karardı’

Şiilerin liderliğindeki koalisyon hükümetinin sözcüsü Ali El Dabbag, yaptığı açıklamada, “Bu kararın Saddam’ın hak ettiğinden az olduğunu, çünkü suçlarının daha büyük olduğunu ve daha başka bir cezanın mümkün olmadığını”söyledi.

Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Reuters’a yaptığı açıklamada, mahkemenin profesyonel ve adil olduğunu kanıtladığını ve Saddam’a Irak halkı karşısında 35 yıldır inkar ettiği adaletin verildiğini ifade etti.

Kararın, Irak tarihinin bu trajik ve kötü sayfasını kapatmasını beklediğini belirten Salih, Irak halkının bunu hiçbir zaman unutmaması ve hükümdarlığın yeniden yükselmesine izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Şii blokun lideri Abdülaziz El Hekim de, partisinin yayın organına yaptığı açıklamada, şimdi Iraklıların birlik olması zamanının geldiğini söyledi.

El Hekim, Saddam’ın hükümdarlığının ve adaletsizliğinin sonsuza kadar bittiğini belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen bir Sünni milletvekili ise “siyasi bir mahkemenin verdiği siyasi bir kararın” söz konusu olduğunu savundu.

ABD: IRAK ADALETİ BAĞIMSIZ

Öte yandan ABD, Duceyl davasını karara bağlamasının öncesinde, Irak adaletinin bağımsız olduğu açıklamasında bulundu.

Saddam Hüseyin hakkında verilecek kararın, ABD’de yaklaşan hassas kongre seçimlerinden hemen önce açıklanmasının Amerikan çıkarlarına hizmet için programlandığı iddialarını da reddeden Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Amerikalı ve Iraklı yetkililerin, Duceyl davasının karar duruşmasının, Cumhuriyetçilere bir ivme kazandırmak için bugün yapılması konusunda anlaşıp anlaşmadıklarının sorulması üzerine, “Bana Irak adaletinin seçim öncesinde bize bir sürpriz hazırlamakta olduğunu mu söylemek istiyorsunuz? Şunun anlaşılması çok önemli, Irak adaleti bağımsızdır” yanıtını verdi.

 

 

1139910cookie-check‘Saddam’a ölüm cezası beklenen karardı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.