Saddam’ın kızları metanetli

Saddam Hüseyin’in idam edildiği görüntüleri televizyonda izlerken kızları Raghad ve Rana ile birlikte olan sözcü Raşa Kudeh, “Babaları cellatlarıyla yüz yüze geldiğinde cesurca durduğunu görmekten çok büyük gurur duydular” dedi.

Kudeh, Ürdün’den Reuters’a telefonla verdiği demeçte, kızların “babalarının ruhunun huzur içinde olması için dua ettiğini, sakin olduklarını ve bunu metanetle karşıladıklarını” söyledi.

Raghad (38) ve Rana’nın (34) televizyonda Saddam’ın idam edildiği haberlerini duydukları sırada, çocuklarıyla evde oldukları belirtildi.

TİKRİT’TE SKAĞA ÇIKMA YASAĞI 

Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin ardından devrik liderin doğum yeri olan Irak’ın Tikrit ve Samarra kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Selahaddin vilayetinin sınırları içindeki Tikrit ve Samarra’da yaşayanların çoğu Sünni. Öte yandan yetkililer, Irak’ın çeşitli bölgelerinde işkenceye uğradıkları belirlenen 32 kişinin cesedinin bulunduğunu açıkladı.

Bu arada Bağdat’ın kuzeydoğusunda baskınlar düzenleyen Amerikan askerlerinin 6 kişiyi öldürdüğü ve silah deposunu imha ettiği bildirildi. Yine AP’nin derlemesine göre, 2006 yılının Aralık ayında Irak’taki saldırı ve şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 2139’a yükseldi. Ajans, perşembe gününe kadar Irak’ta Aralık ayında günde ortalama 76 kişinin öldüğünü kaydetti. Irak’ta Kasım ayında ise 2184 kişinin öldüğü belirtilmişti.

ABD KAYIPLARI 3 BİNE DAYANDI

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada da 2006 yılının Aralık ayında 108 askerin ölümüyle Amerikan ordusunun en fazla kayıp verdiği aylardan biri olduğu belirtildi. Açıklamada, 3 Amerikan deniz piyadesinin batıdaki Anbar eyaletindeki çatışmalarda öldüğü bildirilirken, Anbar’daki kara birliklerinden bir askerin, Bağdat’ın kuzeybatısında da bombalı saldırıda bir askerin öldüğü ifade edildi.

Irak savaşının başladığı Mart 2003’ten beri ölen Amerikan askerlerinin sayısı da 2997’ye ulaştı. Irak’taki Amerikan ordusu bu yılın Ekim ayında da 105 kayıp vermişti.

BARZANİ: YENİ BİR SAYFADA UMUTLUYUZ

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin Irak tarihinde yeni bir sayfa açmasını umduklarını söyledi.

Saddam Hüseyin ve yardımcılarının, Kürtlerin katledilmesinden yargılandığı Enfal davasının unutulmaması ve davanın devam etmesi gerektiğini de ifade eden Barzani, yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

“Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin, Irak tarihinde yeni bir sayfa açacağını ve sivillere karşı şiddet kullanımının sonu olacağını umuyoruz. İnfazın, Enfal ve Halepçe’deki operasyonlar sırasında işlenen suçlarla, Barzani aşiretinin üyelerinin katlinin boyutunu ortaya çıkarmamak için bir bahane olmaması önemlidir.”

Saddam Hüseyin’in, Şiilerin katline ilişkin davada aldığı idam cezası bu sabah erken saatlerde infaz edilmişti. Ancak Saddam Hüseyin Enfal davasında da yargılanıyordu ve dava henüz sona ermedi.

CENAZE IRAK’TA TUTULACAK

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye yakın bir Iraklı yetkili, bu sabah erken saatlerde idam edilen devrik Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin’in cenazesinin Irak’tan ayrılmayacağını söyledi.

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in cesedi helikopterle alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Adının açıklanmasını istemeyen Iraklı yetkili, “Cenaze Irak’tan ayrılmayacak. Şu anda nereye defnedileceğini açıklayamayız, ama defnedilecek” ifadesini kullandı.

Aynı yetkili, Saddam Hüseyin’in idam cezasına çarptırılan üvey kardeşi Barzan El Tikriti ve devrim mahkemesi eski başkanı Avad El Bender’in yakında idam edileceğini de duyurdu ve “Teknik nedenlerden ötürü bugün idam edilmediler” dedi.

SADDAM HÜSEYİN?

Irak’ın ABD tarafından devrilen ve bu sabah erken saatlerde Duceyl davasıyla ilgili aldığı idam cezası infaz edilen Saddam Hüseyin 28 Nisan 1937’de doğdu.

Saddam Hüseyin’in idamına kadar hayatının önemli noktaları şu başlıklarla sıralanabilir:

28 Nisan 1937: Sünni köylü bir ailenin oğlu olarak başkent Bağdat’ın 175 kilometre kuzeyindeki Avca’da doğdu.

1957: “Arap Diriliş Partisi” Baas’a katıldı.

1959: 1958’de monarşiyi deviren Abdülkerim Kasım’a yönelik suikasta katıldı. Gıyabında idama mahkum edilen Saddam yurt dışına kaçtı.

1963: Kasım’ın Baas tarafından devrilmesinden ve Abdüsselam Arif’in iktidara gelmesinden sonra Irak’a döndü. Arif, bir darbe girişiminden sonra Kasımda Baasçıları yakalama kampanyası başlattı.

1964: Saddam Hüseyin yakalandı, 2 yıl sonra firar etti.

1968: Baas’ı iktidara taşıyan darbeye katıldı ve Devlet Başkanı Ahmed Hasan El Bekir gölgesinde, rejimin güçlü isimlerinden biri oldu.

1969: Devrim Komuta Konseyi Başkan Yardımcısı oldu.

16 Haziran 1979: Sağlık nedenleriyle resmen istifa eden Bekir’in yerine geçti, devlet başkanlığı, başbakanlık, Baas genel sekreterliği, Devrim Komuta Konseyi başkanlığı ve ordu komutanlığı görevlerini birleştirdi. İktidardaki Baas partisi içinde tasfiyeye gitti ve 23 yetkiliyi idam etti. Saddam Hüseyin, bundan sonra da muhaliflerini ortadan kaldırmayı sürdürdü.

1980: Kendi ilan ettiği İran-Irak Savaşı başladı. Savaş 8 yıl sürdü ve binlerce Iraklı ve İranlı öldü.

17-18 Mart 1988: Kürt kenti Halepçe’nin kimyasal silahla bombalanması talimatı verdi, 5 bin kişi öldü.

1990: Kuveyt’i işgal etti, bu hareketi BM’nin müdahalesini beraberinde getirdi. Birlikleri 1991’de Kuveyt’ten çıkarıldı. Bundan sonra Irak’a 13 yıl boyunca BM ambargosu uygulandı.

15 Ekim 1995: Düzenlenen halk referandumuyla Saddam Hüseyin, oyların yüzde 99,96’sını alarak 7 yıllığına başkan seçildi.

1998: Bağdat yönetimi ile uluslararası toplum arasında aylarca süren gerginlikten sonra ABD’nin “Çöl tilkisi” harekatı başladı. 3 gecede Irak’a 500 füze atıldı. Irak, 1993 ve 1996’da da vurulmuş, atışlar hedefteki Saddam Hüseyin’i bulmamıştı.

15 Ekim 2002: Saddam Hüseyin, yüzde 100 katılımlı seçimde oyların yüzde 100’ünü alarak yeniden başkan seçildi.

17 Mart 2003: ABD Başkanı George Bush, Saddam Hüseyin’e sürgüne gitmesi için 48 saatlik ültimatom verdi. Kabul edilmemesi halinde Irak’a saldıracağını söyleyen Bush’un ültimatomu ertesi gün reddedildi.

20 Mart 2003: Irak’a savaş başladı, Amerikan-İngiliz birlikleri Irak’a girdi.

9 Nisan 2003: Bağdat ve Saddam Hüseyin rejimi düştü.

1 Mayıs 2003: Bush, esas çatışmaların sona erdiğini açıkladı.

3 Haziran 2003: ABD Saddam Hüseyin’in yakalanmasını sağlayacak bilgi getirene 25 milyon dolarlık ödül vadetti.

22 Haziran 2003: Saddam Hüseyin’in iki oğlu Uday ve Kusay Musul’da bir Amerikan baskınında öldürüldü.

13 Aralık 2003: Saddam Hüseyin Amerikan askerlerince kalesi Tikrit’te yakalandı ve koalisyon güçlerince bilinmeyen bir yere götürüldü.

9 Ocak 2004: ABD, Saddam Hüseyin’in savaş esiri statüsüne sahip olmaya hakkı olduğunu açıkladı.

30 Haziran 2004: İktidarın yeni Irak otoritesine devrinden 2 gün sonra Saddam Hüseyin ve rejimin 11 yetkilisi Irak sorumluluğuna verildi.

1 Temmuz 2004: Saddam Hüseyin ilk kez yargıç önüne çıktı. Devrik lider, Halepçe katliamı dahil 7 suçlamayla yargılanmaya başladı.

17 Temmuz 2005: 148 Şiinin ölümüyle ilgili Ducely davasıyla ilgili tahkikat tamamlandı.

19 Ekim 2005: Irak Yüksek Ceza Mahkemesi duruşmaları başladı.

19 Haziran 2006: Saddam Hüseyin üvey kardeşi Barzan El Tikriti ve Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan için idam istendi.

21 Ağustos 2006: İkinci dava olan Enfal davası başladı. Devrik lider ve diğer 6 sanık Kürtleri katletmekle suçlandı.

5 Kasım 2006: Saddam Hüseyin Barzan El Tikriti ve devrim mahkemesinin eski başkanı Avad el Bender idama mahkum eildi. Taha Yasin Ramazan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

26 Aralık 2006: Temyiz Mahkemesi, Saddam Hüseyin’in idam cezasını onadı.

30 Aralık 2006: Irak’ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin asılarak idam edildi.

1143520cookie-checkSaddam’ın kızları metanetli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.