Sadr hükümetten çekildi

Es Sadr Irak’daki en güçlü militan örgütlenmelerden birinin başında

Başbakan Nuri El Maliki’nin Ürdün’ün başkenti Amman’da yapılacak buluşmaya gitmemesi konusunda daha önce uyarıda bulunan Muktada es Sadr, aksi halde hükümet ve parlamentodan çekileceğini de bildirmişti.

Şu andaki Irak koalisyon hükümetinde Muktada Es Sadr’a bağlı beş bakan var.

Parlamentoda ise Sadr yanlısı blok 30 milletvekilinden oluşuyor.

Bugün Sadr yanlısı 30 milletvekili ile 5 bakan bir yazılı açıklama yayımlayarak “Irak halkının duygularını ve anayasal haklarının ayaklar altına alınması” anlamına geldiğini söyledikleri bu buluşma yüzünden çekilmekten başka çareleri kalmadığını söylediler.

Görüşme ertelendi

Sadr’ın tehditlerini dikkate almayarak Ürdün’ün başkenti Amman’a giden Irak Başbakanı Nuri el Maliki bugün Kral Abdullah ile görüştü ama Başkan Bush ile biraraya gelemedi.

Ama Başkan Bush ile Irak Başbakanı arasındaki görüşmenin yarına ertelendiği açıklandı.

İki liderin önce Kral Abdullah’la biraraya gelip sonra Kralla akşam yemeği yemeleri bekleniyordu.

Beyaz Saray sözcüsünün yaptığı açıklamada, Kral Abdullah ile Irak Başbakanı daha erken saatlerde zaten ikili bir görüşme yaptığından üçlü görüşmenin bir anlamı kalmadığı kaydedildi.

Beyaz Saray danışmanlarından Dan Bartlett, toplantının sızan bir Beyaz Saray iç yazışması ile ilgili olup olmadığı sorusuna “kesinlikle hayır” diye yanıt verdi.

Basına sızan bir iç yazışma Amerikan yönetiminin Nuri el Maliki’nin Irak’daki mezhep çatışmasını kontrol edebileceği konusunda kuşku ifade ediyordu. (BBC)



 

1141820cookie-checkSadr hükümetten çekildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.