Sağlık Bakanı: Her isteyen test yaptıramayacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her isteyenin koronavirüs testi yaptıramayacağını, testin sadece klinik bulgu çıkanlara yapılacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet yazrı Abdülkadir Selvi’ye koronavirüsle mücadele konusunda izlenen yönteme dair açıklamalrda bulundu. Bakan Koca, koronavirüse karşı en başarılı mücadeleyi veren ülkelerden olan Güney Kore’nin uyguladığı ‘her isteyene test’ yöntemini uygulamayacaklarını ve bunu doğru bulmadığını söyledi.

Test kiti Türkiye’de üretilirken neden bu kadar az test yapılıyor?Test kiti Türkiye’de üretilirken neden bu kadar az test yapılıyor?

Bakan Koca’nın Selvi’ye yaptığı açıklamalar şöyle:

TESTLER DOKTOR SEVKİYLE YAPILACAK

Testlerin yapılacağını açıkladınız. Her isteyen istediği gibi yaptırabilecek mi, nasıl olacak?

Bakan: “Herkes test yaptırabilecek, ancak doktor sevkıyle test merkezlerinde yapılacak. Testleri ve test merkezlerini yaygınlaştıracağız tüm Türkiye’de.”

Herkese yapılacak mı? Yani Güney Kore’de olduğu gibi ben gidip istediğimde yaptırabilir miyim?

“O doğru değil, klinik bulgu varsa test yapılacak. Örneğin siz normalde testi yaptırdınız, baktınız hiçbir bulgunuz yok. Negatif çıktı ama sonradan pozitif çıkanlar da var. Çin’de de öyle olmuş. Negatif çıkan, sonra pozitif olan var, Aytaç Paşa gibi. Diyelim ilk aşamada büyük oranda negatif çıktı. ‘Bende yok’ diye rahat davranacaksınız. Bu test yanlışa sevk edebilir. Başkalarına gidip bulaştırabilirsiniz. O nedenle üç gün sonra testi tekrarlamak gerektiği söyleniyor. Çünkü üç gün sonra çıkabilir. Bizde de doktorlarımız testi yaptığımız kişiyi üç gün sonra tekrar çağırıp bir daha teste tabi tutacak. Bu arada siz negatif diye her tarafa gittiniz. O da ayrı bir risk oluşturabilir. Onu engellemeye çalışıyoruz. O nedenle herkesin baştan kendisini izole etmesi lazım. Hastalık bulgusu olmasa da… Olağanüstü hal deniyor. Olağanüstü hal mi? Herkes kendi olağanüstü halini oluştursun. Bunun önünde hiçbir engel yok. Biz ne kadar sıkı durabilirsek o kadar üstesinden gelebiliriz, yayılımını önlemiş oluruz. Şu iki-üç hafta sıkı durmamız gerekiyor.”

2398610cookie-checkSağlık Bakanı: Her isteyen test yaptıramayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.