Sahte mimar Antalya’da Selçuklu köşkünü de restore etmiş!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Fotoğraf albümünde Bakan Çavuşoğlu’ndan Menderes Türel’e birçok siyasi çıktı. Devletin tarihi yapıları emanet ettiği sahte bir mimarın portresi ve Türkiye’de iktidar eliyle arpalığa dönüştürülen restorasyon pazarının akıl almaz açmazları…
Antalya’da ortaya çıkan sahte mimar skandalı Türkiye’de uzunca bir süredir devam eden ve sıklıkla gündeme gelen tarihi yapıların restorasyonu işinin nasıl bir arpalığa dönüştürüldüğünü de gözler önüne seren ayrıntılarla dolu. Roma’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e çeşitli dönemlere ait zengin kültür mirasının restorasyonu için son yıllarda önemli ölçüde maddi kaynak ayrılıyor olması önemli bir kazanım. Ancak vatandaşın ödediği emlak vergilerinden kesilen yüzde 10’luk fonun da aktarıldığı bu alanda öylesine işler dönüyor ki akıl alır gibi değil…

ANTALYA VALİLİĞİ ÜNİVERSİTEYE SAHTE MİMARIN DİPLOMASINI SORDU

Bunun son örneği Antalya’da gündeme gelen sahte mimar skandalı. Antalya’daki ünlü Hıdırlık Kulesi, Kemer’deki Selçuklu Av Köşkü ve Mevlevihane gibi tarihi yapıların restorasyonunda görev aldığı belirtilen Avni Tekinarslan’ın mimarlık diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Antalya Valiliği konuyla ilgili soruşturma başlatırken, Tekinarslan’ın kamudan alınan restorasyon ihalelerine diploma yerine sunduğu noter onaylı ‘geçici mezuniyet belgesi’ ile çok sayıda projede görev aldığı belirtiliyor.

KURUMLARA NOTER ONAYLI GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ SUNMUŞ

Geçici Mezuniyet Belgesi’nde 1951 doğumlu Avni Tekinarslan’ın 1976-1977 öğretim yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne kaydolduğu ve Temmuz 1882’de ‘Mimar’ olarak mezun olduğu kaydediliyor. Tekinarslan’ın birçok kamu ihalesinde görev yaptıktan sonra bu belgenin sahte olduğunun ortaya çıkmasının ardından Antalya Valiliği Gazi Üniversitesi’ne bir yazı yazarak diplomanın üniversite kayıtlarında yer alıp almadığını sordu. Üniversite’den gelecek olan resmi yanıtın ardından Tekinarslan hakkında hukuki soruşturma başlatılması da gündemde.

Avni Tekinarslan

Ancak idarenin ve yıllarca sahte olduğu öne sürülen diploma ile idareyi “idare” ederek milyonlarca lira haksız kazanç elde eden firmaların nasıl bu kadar pervasızca ortalıkta iş yapabildiği sorusu gözleri bir kez daha bu sektöre çevirdi…

ÜNLÜ SAAT KULESİNİ RESTORE EDEN FİRMANIN ORTAĞI ÇIKTI

Avni Tekinarslan’ın adı geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan Antalya Saat Kulesi’nin restorasyon ihalesini alan ‘Yivli Minare’ adlı restorasyon ve inşaat şirketi ile ortaklık bağlantısı ile gündeme gelmişti. (https://yusufyavuzhaber2022.wordpress.com/2022/03/17/antalyanin-unlu-saat-kulesine-kubbe-eklenecek/).

RUSLARA TAKLİT MAL SATMAKTAN RESTORASYON SEKTÖRÜNE

Adı geçen firmanın temelinde bir giyim ve tekstil şirketi bulunuyor. Şirketin daha önce Antalya Kaleiçi’nde Rus turistlere dünyaca ünlü markaların taklit ürünlerini satan bir mağazası olduğu iddia ediliyor. ‘SGS Sökmen Giyim San. Tur. Tic.’ adıyla Mart 2009’da Antalya’da kurulan şirket, Temmuz 2017’de unvan değişikliğine giderek SGS Sökmen İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi adını aldı.

TEKİNARSLAN MART 2018’DE ŞİRKETE ORTAK YAPILDI

Şirket, 12 Mart 2018 tarihinde aldığı genel kurul kararı ile Nezaket Sökmen’in hisselerinin bir kısmını Avni Tekinarslan’a devredildi. Böylece bugün sahte mimarlık diploması ile gündeme gelen Avni Tekinarslan şirketin yeni ortağı oldu.

Şirket aynı yıl bir kez daha isim değişikliğine giderek Kasım 2018’de Yivli Minare Restorasyon İnşaat Sanayi Tic. Adını aldı. Şirketin bir diğer ortağı ise Mehmet Mücahit Seyhan olarak kayıtlara geçti.

KAYSERİ’DE TARİHİ CAMİ RESTORASYONU

Tekstil sektöründen restorasyon sektörüne geçiş yapan şirket, yeni ortağı Avni Tekinarslan’ın sahte bitirme belgesi ile 26 Nisan 2018 tarihinde Kayseri’de tarihi bir caminin restorasyon ihalesini aldı. Kayseri Kocasinan Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından (2018/170389) kayıt numarasıyla yapılan ihaleyle Kocasinan İlçesi Himmet Dede Mahallesi, 3 pafta 21 parselde kayıtlı Himmet Dede Camii’nin restorasyonunun yapılması işi 687.173,58 TL yaklaşık maliyet ile bu firmaya verildi.

DENİZLİ ÇAL’DAKİ TARİHİ OKUL RESTORASYON SIRASINDA YANDI

Aynı yıl Denizli’nin Çal ilçesinde bulunan ve geçmişte Öğretmenevi olarak kullanılan Gazi İlkokulu’nun ihalesi de bu firmaya verildi. Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yaptırılan 2018/134285 kayıt nolu restorasyon işinin yaklaşık maliyeti de 629.244,44 TL tutarındaydı. Ancak restorasyonun başlamasından bir süre sonra dönem özelliği taşıyan tarihi okul binasında 29 Mart 2019 tarihinde yangın çıktı. Çıkan yangında, restorasyondan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi beklenen Çal Gazi İlkokulu büyük zarar gördü.

YANGININ ARDINDAN TEKİNARSLAN’IN ORTAKLIĞI SONA ERDİRİLDİ

Restorasyon sırasında çıkan yangının ardından söz konusu şirket yeni ihaleler almaya devam etti. Ancak tarihi binada çıkan yangından yaklaşık üç ay sonra 18 Haziran 2019’da Avni Tekinarslan’ın şirketteki ortaklığına son verildiği görülüyor.

AYDIN’DA CAMİ RESTORASYONUNDA GÖREV ALDI

Ortaklığı sona erse de Avni Tekinarslan ile Yivli Minare şirketinin ilişkisi devam etti. Aydın Valiliği YİKOB tarafından 12 Ağustos 2018’de ihalesi yapılan Sultanhisar ilçesi Kavaklı köyündeki tarihi caminin restorasyon işinde şantiye şefi olarak Tekinarslan’ın görev aldığı öne sürülüyor. Yaklaşık maliyeti 1.188.584,06 TL olan restorasyon işinin uzaması nedeniyle yöre halkının mağduriyet yaşadığı ve bu sorunun yerel siyasetin de gündemine geldiği biliniyor.

SELÇUKLU KÖŞKÜ TANINMAZ HALE GELMİŞTİ

Avni Tekinarslan’ın sahte mimarlık diploması ile Antalya’da görev aldığı restorasyon projeleri arasında Kemer’de bulunan 13. Yüzyıldan kalma Selçuklu Av Köşkü, merkez Karaalioğlu Parkı bitişiğindeki ünlü Hıdırlık Kulesi ve Antalya Mevlevihanesi gibi tarihi yapılar da bulunuyor.

Restorasyon sırasında Kemer’deki Selçuklu köşkünün özgün mimari dokusu bozulmuş, köşkün çatısına çıkan ve üst örtüsü mukarnaslarla süslü olan merdivenin üzeri şıngıl adı verilen malzeme ile kaplanmıştı.

BİR AİLE, SAHTE DİPLOMALI MİMAR VE ÜÇ ŞİRKET

Avni Tekinarslan’ın görev aldığı Selçuklu Av Köşkü, Hıdırlık Kulesi ve Antalya Mevlevihanesi gibi projelerin As Taştanlar adlı bir başka firmanın sorumluluğunda olduğunu anımsatmak gerek. Ancak 2018’den sonra ihale edilen restorasyon işlerinde adı geçen üç ayrı şirketin, aslında hikayenin başındaki SGS Sökmen İnşaat ile ilişkili olduğu görülüyor. Serkan Sökmen’in annesi olduğu öne sürülen Nezaket Sökmen, Ocak 2019’da Silyon Restorasyon adıyla yeni bir firma kuruyor. Bu arada 2018’de Tekinarslan ile birlikte SGS şirketine ortak yapılan Mehmet Mücahit Seyhan da Temmuz 2020’de İzmir’de Gelidonya Restorasyon İnşaat San. Adında bir şirket kuruyor. Seyhan, şirketin merkezini bir yıl sonra 14 Temmuz 2021’de adresini Antalya’ya naklediyor.

SAHTE DİPLOMAYLA BAŞLAYAN DENEYİM BELGESİ, 40 CİVARINDA İŞ

İddialara göre Avni Tekinarslan’ın sahte mimarlık diploması ile iş deneyim belgesi ve restorasyon ihaleleri almaya başlayan Yivli Minare şirketi, bugüne kadar ülkenin değişik kentlerinde 40- 50 civarında proje yaptı. Kırıkkale’de Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami ile Hatay Kurtuluş Caddesindeki tarihi yapıların restorasyonu da bu projeler arasında. Son olarak 18 Kasım 2022 tarihinde, 2022/1033764 ihale kayıt numarası ile Antalya Side’de Attius Philippus Suru Restorasyon İşi’nin de adı geçen firmaya verildiğini de ekleyelim…

DENİZLİ’DE YANGININ ÜZERİ ÖRTÜLDÜ İDDİASI GÜNDEMDE

Avni Tekinarslan’ın sahte diploma ile çalıştığı restorasyonlar hakkındaki iddialar da çarpıcı. Denizli’deki tarihi okul binasında restorasyon devam ederken çıkan yangının ardından firmanın yasaklı listesine alınması gerekirken, bunun yerine yeni ihaleler verilmeye devam edilmesi, Denizli YİKOB’un bazı onarım işlerinin ücretsiz olarak bu firmaya yaptırıldığı ve yangın olayının üzerinin örtüldüğü iddialarının geriye dönük araştırılması gerekiyor. Ayrıca bu süreçte kamunun uğradığı zararlar varsa bunların da tahsil edilmesi, süreçte sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin de soruşturulması gerekiyor.

BAKANDAN BELEDİYE BAŞKANINA AKP’LİLERLE DOLU ALBÜM

Sahte mimarlık diploması ile onlarca restorasyonda sorumlu olarak görev yapan ve kamu görevlilerine yapılan işlerin “yer teslimini” gerçekleştiren Avni Tekinarslan’ın siyasilerle yakın görünmeyi sevmesi dikkat çekiyor. AKP Antalya Antalya Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Antalya’nın önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e uzanan görüntülerde AKP’li milletvekilleri ile yerel siyasiler yer alıyor. Tekinarslan, eski Antalya İl Kültür Müdürü İbrahim Acar’la görüntü vermeyi de ihmal etmemiş.

TÜRKİYE’DEKİ KAMUNUN İŞLEYİŞİNE AYNA TUTUYOR

Sahte mimarlık diploması ile koca koca kamu kurumlarının açtığı milyonlarca liralık ihalelerde boy gösteren, sorumluluk verilen, denetlenen, onlarca siyasetçi ve kamu görevlisi ile hem hal olan; üstelik de bu durumu yıllarca ‘idare’ eden Avni Tekinarslan’ın portresi, liyakatin yerlerde süründüğü bir dönemde aslında Türkiye’deki kamu işleyişine de ayna tutuyor. Bakanlıklardan yerel yönetimlere hemen her kurumda donanımlı ve işinin gereğini layıkıyla yapmaya çalışan kamu görevlileri her türlü baskı ve sürgünle cezalandırılırken, doktorundan mimarına, mühendisinden teknisyenine sahte diplomalı şarlatanlar siyasi ilişkilerle el üstünde tutuluyor.

BAKANLIKTA İŞÇİ STATÜSÜNDE ÇALIŞIYORDU

Geçmişte Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nda ‘işçi’ statüsünde çalıştığı öne sürülen Tekinarslan’ın hangi ilişkilerle ‘mimar‘ statüsüne yükseltildiği ve bu süreçte kimlerin sorumluluğu olduğu yapılacak soruşturmanın sonunda açığa çıkacaktır. Hem iddiaları hem de konuyla ilgili görüşünü sormak için telefonla ulaşmaya çalıştığımız Tekinarslan’ı dört kez aramamıza rağmen telefonlarımıza yanıt vermedi. Eğer kendisi geri dönüp süreçle ilgili aktaracakları olursa onun görüşlerini de aktaracağız…

Avni Tekinarslan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun arkasında görünme çabasında (23 Mayıs 2015)
Avni Tekinarslan Antalya Mevlevihanesi
Avni Tekinarslan AKP standında. (1 Ocak 2014)

 

2655080cookie-checkSahte mimar Antalya’da Selçuklu köşkünü de restore etmiş!
Önceki haberYSK Başkanı: Erdoğan’ın adaylığı konusunda çalışma yaptırdım
Sonraki haberAKP Sözlüğü…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.