Salda Gölü TOKİ’ye emanet edilemez!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE- Salda Gölü’ne TOKİ eliyle yapılmak istenen millet bahçesine Peyzaj Mimarları Odası da tepki gösterdi…
Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde TOKİ tarafından millet bahçesi inşa edilmesi girişimine yönelik tepkiler sürüyor. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, göl ve çevresinin yoğun kullanım nedeniyle baskı altında olduğuna vurgu yapılarak, “Gölden suların çekilmeye başlaması nedeniyle içinde 7 tane küçük ada bulunduğu da gözlemlenmiştir. Son 20 yıldır gölün suyu 3-4 metre kadar çekilmiştir. Halen de çekilme devam etmektedir. Salda Gölü turistik bir merkez değildir. Salda Gölü TOKİ`ye emanet edilecek bir yer değildir. Salda Gölü bitkilendirme ya da yapılaşma yapılacak bir yer değildir. Salda Gölü mutlak suretle korunması gereken bir yerdir!Hukuk ihlalleri ve doğa katliamından bir an önce vazgeçilmelidir” ifadelerine yer verildi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, önemli uyarılara yer verildi.  Göller Bölgesinde yer alan Salda Gölü’nün, ormanlar ile kaplı tepeler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göl olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

‘SALDA GÖLÜNÜN SULARI 3-4 METRE KADAR ÇEKİLDİ’

Ülkemizin en temiz gölü olarak da bilinen Salda Gölü`nün içinde magnezyum ve sodyum elementleri bulunur. Gölde bulunan magnezyum, gölün kumsalının da beyaz olmasını sağlamaktadır. Bu kumsalın Mars‘taki yeryüzü ile benzerlik göstermesi nedeniyle benzersizdir. Güneybatısında ve güneydoğusunda bulunan kumsallar, göl ve çevresinin rekreaktif amaçlı yoğun kullanılması nedeniyle baskı altındadır. Gölden suların çekilmeye başlaması nedeniyle içinde 7 tane küçük ada bulunduğu da gözlemlenmiştir. Son 20 yıldır gölün suyu 3-4 metre kadar çekilmiştir. Halen de çekilme devam etmektedir.

‘2 MİLYON YILDIR ÖZELLİĞİNİ KORUYOR’

Barındırdığı endemik türler ile uluslararası öneme sahip önemli bir doğa rezervi olan ve 2 milyon yıldır özelliklerini olduğu gibi koruyan önemli bir doğal varlığımız olan Salda Gölü`ne  ‘Millet Bahçesi’ yapılması bir kez daha gündeme gelmiştir.”

‘SALDA GÖLÜ TOKİ’YE EMANET EDİLECEK BİR YER DEĞİLDİR’

Salda Gölü’nün yapılaşmaya açılmasına neden olacağı belirtilen millet bahçesi ihalesine, yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Peyzaj Mimarları Odası’nca da dava açıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, söz konusu projenin kamu ve toplum yararına aykırı olduğu ve gölün zarar görerek ağır tahribata uğratılmasına neden olacağı belirtilerek, “Ülkemizdeki bütün doğal ve tarihi alanların sürdürülebilir kılınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizi bildirirken bir kez daha yineliyoruz. Salda Gölü turistik bir merkez değildir. Salda Gölü TOKİye emanet edilecek bir yer değildir. Salda Gölü bitkilendirme ya da yapılaşma yapılacak bir yer değildir. Salda Gölü mutlak suretle korunması gereken bir yerdir!” denildi.

‘AYDER VE UZUNGÖL ÖRNEKLERİ TOKİ’NİN SİCİLİNİN KABARIK OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Salda Gölü’nün 1. Derecede Doğal Sit Alanı ve dünyada ender özellikler taşıyan yerlerden biri olduğu vurgulanan Peyzaj Mimarları Odası’nın açıklamasında, şu görüşlere yer verildi: “Turizmin geliştirilmesi amacı ile bölgede yapılacak olan herhangi bir yapılaşma ya da bitkilendirme çalışması;  2 milyon yıllık doğal tarihe, endemik türlere, sulak alanlara ve geniş habitata zarar verecektir.  Hukuk ihlalleri ve doğa katliamından bir an önce vazgeçilmelidir. Salda Gölü’nün etrafı yeteri kadar işgal altındayken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından açılan ihale, gölün yok olması anlamına gelmektedir. Ayder ve Uzungöl örnekleri, TOKİ’nin sicilinin özel çevre alanlarında ne kadar kabarık olduğunun göstergesi iken Salda Gölü için yönetmeliklere, üst ölçekli planlara ve hukuka aykırı olarak açılan ihale, tehlikenin ne kadar büyük boyutta olduğunu bizlere göstermektedir.

‘SALDA GÖLÜNÜ BAKANLIK VE MESLEK ODALARIYLA KORUYALIM’

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak yetkililere bir kez daha sesleniyor ve uyarıyoruz. Salda Gölü’nün ‘Millet Bahçesi’ adı altında yapılaşmaya açılması demek olan bu ihaleden acilen vazgeçilsin. Her yere politik ve ideolojik nedenlerle ‘Millet Bahçesi’ ismi konulmasın. Salda Gölü ilgili Bakanlık, bilim insanları ve meslek odalarımız ile birlikte çalışılarak gerektiği gibi korunsun.”

2322440cookie-checkSalda Gölü TOKİ’ye emanet edilemez!
Önceki haberTOKİ’nin Salda Gölü ihalesine suç duyurusu!
Sonraki haberAltın madeni için 195 bin ağaca kıyanlar hakkında suç duyu
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.