Salgın döneminde uçaklar ne kadar güvenli?

Türkiye’nin ucuzcu uçak filosu Pegasus’un açıklamasında uluslararası kurumların zorunlu kıldığı önlemlere uydukları belirtilerek, “Sağlıklı bir uçuş yapabilmeniz için gerekli tüm tedbirler büyük bir özen ve dikkatle uygulanıyor” denildi.

Hava yolu seyahatinin en güvenilir ulaşım yollarından biri olduğunu biliyor musunuz? İşte Pegasus’un açıklaması:

“Öncelikle aldığımız tüm önlemlerin ve kararların Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Airbus, Boeing, bağlı olduğumuz otoriteler ve COVID-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü’nü imzalayarak standartlarına uyma sözü verdiğimiz Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ile iş birliği çerçevesinde alındığını belirtmek istiyoruz.

En öncelikli konumuz, tüm yolcularımızın sağlıklı olduğundan emin olmak. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın HES kodu aracılığıyla; hastalık taşıyan ve taşıma şüphesi bulunan misafirlerimizin yolculuk etmesinin önüne geçebiliyoruz.

Bu noktada, dünyanın en yetkili sağlık otoritesi olan Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO)’nün konuyla ilgili yaptığı açıklamalara bakalım.

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalar sonucunda;

• Uçak içindeki hava temizliğinin ve kalitesinin sürekli kontrol edildiği,
• Uçak içerisindeki havanın 2-3 dakikada bir tamamen yenilendiği,
• HEPA (Yüksek Verimli Partikül Tutucu) filtrelerinin hava yolu ile bulaşan organizmalar ve toz parçacıklarını %99’un üzerinde filtrelediği,
• Kabin içindeki havanın yarısından fazlasının uçağın dışından alınan temiz ve steril havadan, kalanının ise HEPA filtreleri ile temizlenmiş iç havanın karışımından oluştuğu, kabindeki havanın ameliyathanelerdeki hava sterilliğine ulaştığı belirtilmiştir.

Yine de oldukça düşük olan bulaşma riskini tamamen sıfırlamak için; kendilerini iyi hissetmeyen misafirlerimiz, tamamen iyileşinceye dek seyahatlerini ertelemelidir. Bu yüzden sadece pozitif COVID-19 (koronavirüs) olan yolcular değil, ateş ya da benzeri semptomlar gösteren misafirlerimiz de uçuşa kabul edilmemektedir. Kaynak: WHO (Dünya Sağlık Örgütü)

Pegasus Hava Yolları olarak, yaş ortalaması 5,1 olan toplamda 89 uçağımızla Türkiye’nin en genç filosuna sahibiz. Filomuz Airbus ve Boeing tipi uçaklardan oluştuğu için; sırada uçaklarımızın üreticilerinin konuyla ilgili görüşleri var.

• Uçaklarımızın kabinlerinde, öncelik temiz havadır.
• Uçaklarımız, en yüksek hava kalitesi için “uçuşa elverişlilik” kurallarına uygun şekilde tasarlanmıştır.
• Tüm uçaklarda kabin içerisindeki hava, dışarıdan alınan temiz hava ve havadaki mikroskobik bakteri ve virüsler kadar küçük parçaları tutabilen filtre ile temizlenmiş iç havanın karışımından oluşur.
• Bu bahsedilen HEPA (High-Efficiency Particulate Air – Yüksek Verimli Partikül Tutucu) filtreleri, hastane ameliyathanelerinde kullanılan filtre standartlarındadır.
• HEPA filtresi, virüs ve bakteri gibi hava yoluyla taşınan parçacıkların %99,99’nu filtreleyebilmektedir.

Kaynak: Airbus, Boeing”

2441580cookie-checkSalgın döneminde uçaklar ne kadar güvenli?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.