“Salgında resmi veriler hep sahteydi”

TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman: Salgında resmi veriler hep sahteydi

“Resmi açıklamanın aksine salgında çeyrek milyondan fazla insan öldü. Salgında ilk vakanın duyurulması bile gizlendi. Dolayısıyla salgının başından beri resmi veriler hep sahteydi.”

Pandemide geçen iki yıl boyunca Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri Sağlık Bakanlığının verilerin paylaşımında şeffaf olmaması ve salgının gerçek boyutunun gizlenmesi oldu. Öyle ki pandemide gizlenen verileri ortaya çıkarmak, aydınlatmak adeta bir mücadeleye dönüştü. Mart 2020’den beri gerçek rakamları ortaya çıkarmak için adeta iğneyle kuyu kazan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi, Yazılımcı Güçlü Yaman, salgın döneminde önceki yıllara göre gerçekleşen fazladan ölümlerin izini sürdü.

2 YILDA ÇEYREK MİLYONDAN FAZLA İNSAN ÖLDÜ
Sağlık Bakanlığının açıkladığı resmi rakamlara göre pandemi nedeniyle ölenlerin sayısı 95 bini aştı. Oysa Güçlü Yaman’ın belediyelerden elde ettiği veriler ve geçmiş yıllarla yaptığı kıyaslamalar, salgın döneminde yaşanan fazladan ölümlerin 270 bini aştığını gösteriyor. Türkiye’de salgındaki ilk vakanın da açıklanan tarihten çok önce gerçekleştiğini belirten Yaman, “Salgının başından beri resmi veriler hep sahteydi. Önceki yıllarla kıyasladığımızda iki yılda çeyrek milyondan daha fazla insan hayatını kaybetti” dedi.

GİZLENEN VERİLERİ AYDINLATMA ÇABASI
Uyguladığı yöntemin epidemiyoloji bilimi tarafından kriz dönemleri ve salgınlarda fazladan ölümlerin belirlenmesinde kullanıldığını belirten Güçlü Yaman, “Gerçek kayıpları hesap etmek için bu yöntem kullanılıyor. Buna bir de bizde iktidar tarafından gizlenen ölümler eklendi. Bu nedenle alternatif kaynak olarak bu yöntemi kullanmaya başladım. Çünkü gerçek ölümleri anlamak, salgının yarattığı tahribatı görebilmek için başka çare kalmamıştı” diye konuştu. Bunun için belediyelerin ölüm kayıtlarını incelemeye başlayan Yaman, “Çünkü belediyelerin kayıtlarında ölen insanların isimleri ve ölüm tarihleri yazıyor. En fazla bir gün oynuyor kayıtlarda. Ama Sağlık Bakanlığının açıkladığı ölümler, salgının başında, haftalar sonra tabloya yansıyordu. Ayrıca CHP’li belediyelerin çalışmasına göre resmi kovid ölümlerinin 2.1 katı bulaşıcı hastalık ölümü gerçekleşmiş görünüyor. Fazladan ölümlerin resmi kovid ölümlerinin 3 katı olduğu düşünülürse fazladan ölümlerin bir kısmının salgına bağlı dolaylı ölümler olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

SORUMLULUK ALAN, HESAP VEREN YOK!
Türkiye’nin şu anda fazladan ölümlerde salgın inkarcısı yönetimlerin başta olduğu ABD (Trump dönemi), Brezilya ve Belarus ile yakın sayılara sahip olduğu bilgisini veren Yaman, “Bu da Türkiye’de açıktan ifade edilmese de salgının inkar edildiğinin itirafıdır. Öte yandan hâlâ TÜİK ölümlere ilişkin 2020 istatistiklerini yayımlamıyor. Bu fazladan ölümlerin sorumluluğunu alan, hesap veren de yok” dedi.

“İki aya bitecek, yeni dalga beklemiyoruz” gibi bilim dışı ve salgın inkarcısı söylemlerin insanların tedbirsiz davranmasına, maskeyi çıkarmasına ve salgının yayılmasına neden olduğunu ifade eden Yaman “Bunun sonucu olarak 2020 kasım-aralık dalgasında benim hesabıma göre 70 binin üzerinde insan öldü” diye konuştu.

“İLK VAKA 11 MART’TAN ÇOK ÖNCEYDİ”
Türkiye’de iktidarın ve Sağlık Bakanlığının salgının başladığı dönemde sürekli olarak “Çok başarılıyız, aldığımız önlemler sayesinde salgın bize geç geldi” açıklamaları yaptığını anımsatan Yaman, aslında Türkiye’de ilk vakanın resmi tarih olan 11 Mart’ın çok öncesinde yaşandığını söyledi: “Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın 15 Mart’ta kovid-19’dan öldüğü belgelendi. Trabzon İl Sağlık Müdürü de kentteki ilk ölümün 16 Mart’ta gerçekleştiğini söylemişti. Enfekte olduktan 2-3 hafta sonra ölümün yaşandığını kabul edersek, bu da ilk vaka açıklamasının da sahte olduğunu gösteriyor.”

Ayrıca salgının tek tek vakalardan ziyade bir dalga şeklinde tırmanışa geçmesinin iktidarın açıkladığı tarihten iki hafta önce gerçekleştiğine işaret eden Güçlü Yaman, “Fazladan ölümler 17-24 Mart arası artmaya başladı. Resmi ölümler de nisanın ilk haftası arttı. Bu da demek oluyor ki bizde kovid-19 enfeksiyonu şubat sonu tırmanışa geçmiş. Yani resmi açıklamadan en az iki hafta önce. Dolayısıyla salgının başından beri resmi verilerin sahte olduğunun bir kanıtı da bu” dedi.

BAKAN KOCA DA İTİRAF ETMİŞTİ
Güçlü Yaman’ın tespit ettiği rakamların gerçekliği, 2021 yılının kasım ayında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da doğrulanmış oldu. Vekiller her yıl haziran ayında ‘ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıklayan TÜİK’in 2020 yılına ait verileri neden paylaşmadığını sordular. Koca’nın “TÜİK açıkladığında en az 2 hatta 3 kat olduğunu göreceğiz” sözleri itiraf niteliğindeydi. Bakan Koca, koronavirüsün bıraktığı hasarlardan dolayı gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin 3-4 katı kayıp beklendiğini de söylemişti. Vural NASUHBEYOĞLU / Evrensel İstanbul

2590740cookie-check“Salgında resmi veriler hep sahteydi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.