Sandıktan ‘koalisyon’ çıktı

Oyların yüzde 100’e yakınının sayımı tamamlandığı ülkede İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Yeni Demokrasi Partisi yüzde 29.7, radikal sol koalisyon Syriza yüzde 26.9, sosyalist Pasok ise yüzde 12.3 oranında oy aldı.

Bağımsız Yunanlar yüzde 7.5, aşırı sağcı Altın Şafak yüzde 6.9, Demokratik Sol yüzde 6.2 ve Yunanistan Komünist Partisi de yüzde 4.5 oranında oy alarak meclise girmeye hak kazandı.

Bu oranlara göre mecliste Yeni Demokrasi Partisi 129, Syriza 71, Pasok ise 33 sandalye elde edebiliyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan tahminlerine göre, Yeni Demokrasi Partisi, en fazla oyu elde eden partiye verilecek 50 ek sandalye ile 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğa sahip bir koalisyon hükümeti kurabilecek.

Ancak BBC’nin Atina muhabiri, böyle bir hükümetin görece zayıf konumda olacağını ve ülkeye verilen kurtarma paketinin koşullarını değiştirmek isteyeceğini kaydediyor.

Samaras ve Çipras’dan birbirine zıt seçim yorumları

Resmi olmamakla birlikte seçim sonuçlarının belirgenleşmesinin ardından Yeni Demokrasi’nin lideri Andonis Samaras partisinin genel merkezinde bir açıklama yaparak halkın seçimde tercihini ülkenin AB’de ve avroda kalması yönünde kullandığını söyledi.

”Artık yeni maceralar olmayacak” diyen Samaras,ülkenin kaybedecek zamanı olmadığını, bir an önce kalkınmaya yönelik adımların atılması gerektiğini belirterek, AB ile anlaşmaya varılan mali yardım programının ve bu konudaki müzakerelerin sürdürülmesi için yarından itibaren hükümetin kurulup ülkenin yönetilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Samaras, ”Bu hedefleri paylaşan tüm siyasi güçleri bir ulusal kurtuluş hükümetine katılmaya çağrıyoruz” dedi.

Geçen seçimlere kıyasla oylarını büyük oranda artıran Syriza’nın lideri Aleksis Çipras ise Samaras’ın aksine seçim sonuçlarının, Yunan halkının mali yardım anlaşmasının feshedilmesi yönündeki açık iradesini ortaya koyduğunu söyledi.

Kemer sıkma politikalarının artık sürdürülemez olduğunu belirten Çipras, “Oluşacak yeni hükümet, daha önceki hükümetlerin yaptığı gibi halkın iradesine karşı bir politika izleyemez” diye konuştu.

Çipras, “Yunanistan için yeni bir gün doğdu bile” yorumunda bulundu.

Gözler bugünkü görüşmelerde

Ülkede koalisyon görüşmelerine bugün başlanması bekleniyor.

Yeni Demokrasi’nin, kurtarma paketine karşı çıkanların görüşlerinin de yansıtılabilmesi amacıyla, küçük sol parti Demokratik Sol’u da koalisyona alabileceği belirtiliyor.

Ancak Syriza Partisi’nin elde ettiği yüksek oy oranı dikkate alınırsa, Yunanistan’ı kurtarma paketi karşıtlarının seslerini yükselteceği güç ayların bekliyor olabileceği kaydediliyor.

BBC’nin Atina’daki muhabiri, her seçimde klasik slogan olan “her oyun bir değeri vardır” sözlerinin, Yunanistan seçiminde tam bir gerçeğe dönüştüğünü kaydediyor.

Yunanistan seçimleri Euro Bölgesi içindeki geleceğini belirleyici nitelikte görülüyor. AB liderleri Yunanistan’ın kurtarma paketini reddetmesi halinde Euro Bölgesi’nden çıkması gerekebileceğini belirtiyorlar.

Ülkede 6 Mayıs oylamasının siyasi belirsizlik yaratması üzerine, altı hafta içinde ikinci kez seçime gidildi.

Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras, dün oyunu kullandıktan sonra, “Bugün Yunan halkı sözünü söyledi. Yarın Yunanistan için yeni bir dönem başlıyor” demişti.

Syriza lideri Alexis Tsipras da, “Korku duygusunu yendik. Bugün umuda doğru bir yol açıyoruz” dedi ve bugünkü seçimin, “değişen bir Avrupa’nın eşit üyesi olarak, Yunanistan için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu” söylemişti.

Yunanistan seçimleri dünya çapında ilgiyle izleniyor. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının sonuçlarının bölgedeki diğer ülkelere de sıçramasından ve küresel ekonomiyi karıştırmasından korkuluyor.

1346190cookie-checkSandıktan ‘koalisyon’ çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.