“Sarkisyan’ı maça bekliyoruz”

Davutoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Balazs ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında 10 Ekim günü imzalanması öngörülen protokollere ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye ile Ermenistan arasında 14 Ekimde Bursa’da oynanacak Dünya Kupası eleme maçına gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:

“Sarkisyan’ın milli maç için Türkiye’ye gelmesi tabii ki bizim arzu ettiğimiz bir konudur. Ancak Cumhurbaşkanımız (Abdullah Gül), Erivan’a gittiğinde, hiçbir beklentisi olmaksızın büyük bir siyasi cesaret örneği göstererek gitti. Sarkisyan’ın herhangi bir ön koşulu, beklentisi olmaksızın gelmesini arzu ederiz. Bunun bir tartışma konusu yapılması bile doğru değil. Spor karşılaşmaları centilmenliğin, dostluğun, insani iletişimin öne çıktığı karşılaşmalardır. Bu bakımdan biz bu perfpektifte Sarkisyan’ın Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz ve bunun gerçekleşeceğine de inanıyoruz. Bunun için büyük formalitelere gerek yok.”

PROTOKOL LOZAN’I TEYİT EDİYOR

Davutoğlu, Ermenistan ile imzalanacak protokollerin Lozan anlaşması ile karşılaştırılmasının doğru olmadığını söyleyerek, bununla birlikte bu protokollerin “Lozan’la Türkiye’nin sahip olduğu sınırları teyit eden” bir boyutunun da bulunduğunu belirtti.

Davutoğlu, katılım konusunda İsviçre’nin yetkilendirildiğini, İsviçre’nin temasları sonucu ortaya çıkacağını söyleyerek, “Türkiye’nin katılım konusunda bir takım temel prensipleri var, bu da taraflarca bilinmektedir. Biz bütün bunların suhuletle çözüme kavuşturulacağı inancındayız” diye konuştu.

Protokoller konusunda İsviçre’nin açıklamasının neden geciktiğinin sorulmasına karşılık da Davutoğlu, her şeyin doğal seyrinde yürüdüğünü belirterek, kendilerinin bu seyri takip eden insanlar olarak bir tereddüt içinde olmadıklarını kaydetti. “Diasporadan, değişik yerlerden gelen seslere bakmayın, her şey doğal seyri içinde hareket etmektedir. Bizim için bu konuda bir sürpriz söz konusu değildir” diyen Davutoğlu, yapılması beklenilen açıklamanın konumu gereği İsviçre’ye düştüğünü belirtti.

HAREMÜŞŞERİF’TEKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Haremüşşerif’teki gelişmeleri çok yakından takip etkiklerini belirterek, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Ercan Özer’in bizzat bölgeye giderek, Haremüşşerif Vakfı yetkilileriyle görüştüğünü söyledi.

TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu’nda Türkiye’de basının özgür olmadığına ilişkin ifadelerin olacağı haberlerinin anımsatılması üzerine Davutoğlu, bu rapor yayımlanmadan yorum yapmanın doğru olmadığını söyleyerek, ancak kendilerinin basın özgürlüğü ve eleştiri özgürlüğünün her zaman yanında olduklarını bildirdi.

“Herhangi bir Batı ülkesinde olduğu kadar, hatta ondan çok daha ileri düzeyde ve hatta sınır tanımayan eleştirileri bizim basınımızda görürsünüz” diyen Davutoğlu, bunun demokrasinin doğal bir sonucu olduğunu, bununla vergi ve iş hukuku konularını karıştırmamak gerektiğini belirtti.

1221030cookie-check“Sarkisyan’ı maça bekliyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.