Sarkozy gitti, Hollande geldi…

Uzmanlar, Hollande’un seçilmesinin tüm Euro Bölgesi’nde önemli sonuçları olacağını söylüyor. Hollande, Euro Bölgesine üye ülkelerin kamu borçlarıyla ilgili uzlaşmayı tartışmaya açacağını vaat etmişti.

Resmi olmayan sonuçlara göre Sarkozy’nin oyların yüzde 48’ini alabildiği seçime katılım oranı, yüzde 80 dolaylarında.

Francois Mitterand’ın 1980’li yıllardaki başarılarından sonra, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ilk Sosyalist aday olma unvanını da kazanan Hollande, ilk zafer konuşmasını ülkenin orta kesimlerindeki Tulle’da yaptı. Hollande, ‘halka yeniden umut vermeyi başardığı için mutlu olduğunu’ söyledi.

Francois Hollande, AB’deki mali çalışmaları kemer sıkmadan, büyümeye yöneltme taahüdünde ısrarcı olacağını vurguladı. Hollande, ‘Avrupa bizi izliyor. Kemer sıkmak artık tek seçenek olamaz’ diye konuştu.

Daha sonra Bastille Meydanı’nda toplanan onbinlerce taraftarına seslenen Hollande ‘Ben Fransa’nın gençliğinin cumhurbaşkanıyım. Tüm cumhuriyetin yurttaşlarının cumhurbaşkanı olmaktan gururluyum. Siz tüm Avrupa’da yükselen bir hareketsiniz” diye konuştu.

Merkel’den tebrik

Hollande, başını Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Sarkozy’nin çektiği, Avrupa çapındaki bütçe disiplini konusundaki anlaşmanın yeniden müzakereye açılması çağrısında bulunuyordu.

Hollande’un Kampanya Müdürü Pierre Moscovici AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Merkel’in Hollande’ı telefon açarak kutladığını söyledi.

Moscovici ayrıca, ikilinin ‘güçlü bir Fransa-Almanya ilişkisi ve Avrupa’nın çıkarları için çalışma’ konusunda uzlaştığını belirtti.

Sarkozy sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, Hollande’ın Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olarak saygı görmesi gerektiğini vurguladı.

Nicolas Sarkozy, yenilginin sorumluluğunu kendi üzerine aldığını belirtti.

Sarkozy geleceği konusundaysa, ‘Artık aynı yerde olmayacağım. Ülkemin yaşamındaki rolüm şimdi farklı olacak’ diye konuştu.

Sarkozy beşinci cumhuriyetin ilan edildiği 1958’den bu yana, yeniden seçilmeyi başaramayan ikinci cumhurbaşkanı oldu.

Son olarak Valery Giscard d’Estaing 1981’de Francois Mitterand’a yenilmişti.

1341620cookie-checkSarkozy gitti, Hollande geldi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.