Sarkozy son şansını TV’de denedi

Fransa pazar günü cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başına gidecek.

İlk tur seçimlerinin ardından ikinci tura kalan iki aday Nicolas Sarkozy ve Francois Hollande sandık öncesi kozlarını televizyonda paylaştı.

İki lider başta ekonomi olmak üzere, dış politika, toplumsal konular ve yönetim anlayışları başlıkları altında tartıştı.

Tartışma süresince Hollande’nin Sarkozy’ye göre daha sakin olduğu gözlendi.

Canlı yayınlanan ve yaklaşık 2 saat 50 dakika süren tartışmada zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Özellikle istihdam ve alım gücününün artırılmasıyla ilgili bölümde Sarkozy’nin bir kaç kez rakibini yalancılıkla suçlaması, ortamını gerilmesine yol açarken, tartışmayı yöneten ”TF1” ve ”France 2” televizyon kanalının sunucuları iki lideri yatıştırmakta güçlük çekti.

SARKOZY: TECRÜBESİ YOK
Sarkozy, Hollande’ı, ”ülke yönetiminde ciddi bir tecrübesi olmamakla” suçlarken, Sosyalist rakibi ise 5 yıllık iktidarı boyunca Sarkozy’nin ”ülkeyi fakirleştirdiği ve vatandaşları birbirine düşürdüğü” suçlamasında bulundu. İki aday da, birbirlerini yanlış rakamlar vererek gerçekleri gizlemekle suçladı.

HOLLANDE’DAN ‘MALİ’ SUÇLAMA
Sarkozy, mali krize rağmen Fransız ekonomisinin ”iyi bir sınav verdiği”görüşünü savunurken Hollande, ”rakibini sürekli mali krizin arkasına saklanmak ve ülkeyi kötü yönetmekle” itham etti.

Sosyalist lider, Fransa’nın son yıllarda bütçe açığı ve dış ticaret açığının artmasında Sarkozy’i suçladı. Sarkozy, tasarruf önlemlerinin gerekliliğini savunurken, ”rakibinin ekonomik politikalarının, ülkeyi borç batağına sürükleyeceğini”iddia etti.

GÖÇMEN TARTIŞMASI
Göçmen sayısının azaltılmasından yana olduğunu ifade eden Sarkozy, ”Müslüman göçmenlerin kendi inanç biçimlerine uygun yaşam tarzını dayatmaları riski bulunduğu ve yerel yönetime aday siyasetçilerin oy kaygısıyla bu tür taleplere boyun eğeceği” gerekçesiyle yabancıların yerel seçimlerde oy kullanmasına karşı olduğunu açıkladı. Sarkozy’nin bu yaklaşımına Hollande, göçmenlerin dinlerine bakarak ayrımcılık yapılamayacağı gerekçesiyle sert tepki gösterdi. Hollande, bu tür bir yaklaşımın Fransız vatandaşı Müslümanları rahatsız edeceği uyarısında bulundu.

FRANSIZ ASKERİ AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLECEK
Sosyalist aday Hollande, dış politika bölümünde Fransız askerlerinin Afganistan’dan bu yıl sonuna kadar çekilmesini istediğini söyledi.

‘SAKOZY’NİN SON ŞANSI’
Hollande’ın son anketlere göre açık farkla yarışı önde götürdüğüne dikkati çeken siyasi gözlemciler, bu televizyon tartışmasının yansımalarının Sarkozy için ”son şans olacağı” görüşünde.

İkinci turda kilit rolü oynaması beklenen aşırı sağcı parti lideri Marine Le Pen ise, Pazar günü yapılacak seçimlerde boş oy kullanacağını açıklamış ve seçmenlerine de aynı tavrı göstermeleri çağrısında bulunmuştu.

1341100cookie-checkSarkozy son şansını TV’de denedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.