Savaş hükümeti kurmuş gibi

Independent dünya haberleri sayfalarında, İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ve ana muhalefet lideri Şaul Mofaz arasında varılan birlik hükümeti anlaşmasını irdeledi.

Yeni hükümetin İsrail tarihindeki en geniş tabanlı hükümetlerden biri olduğunu vurgulayan Independent, bu durumun İran’la gerilimin arttığı bir ortamda, bu ülkeye saldırmayı seçtiği takdirde, Netanyahu’ya önemli bir siyasi güç verdiği yorumunu yaptı.

Gazete bazı uzmanların, geçmişte İsrail’de birlik hükümetlerinin savaş zamanlarında kurulduğuna ve Netanyahu’yla Eski Genelkurmay Başkanı Mofaz arasında, İran’ın nükleer tesislerine saldırı konusunda bir uzlaşmaya varılmış olabileceğine dikkati çekti.

‘Netanyahu’nun bahanesi kalmadı’

Konuya başyazılarından birini ayıran Times ise, yeni hükümet “Netanyahu için bir fırsat” başlığı ile İsrail Başbakanı’nın aşırı sağcı ve dinci partilerin taleplerini bir kenara bırakması gerektiğini önerdi.

Dikkat çeken satırlar şöyle;

“Farklı İsrail liderleri hep ülkedeki, aşırı nispi temsilli seçim sisteminin kendilerini aşırılık yanlısı küçük partilerle koalisyonlara mecbur bıraktığı bahanesini kullandı. Dinci partiler izin vermediğinden, yerleşimler ve ordu sorunu gibi meseleleri çözemedikleri için üzgün olduklarını söylediler. 2009’dan bu yana koalisyon hükümetinde itici Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın İsrail Evimiz Partisi de vardı. Şimdi Netanyahu’nun böyle bir bahanesi yok. Eski Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz hükümetteyken, dinci partilere ya da Lieberman’a ihtiyacı yok. İsterse onları bakanlık görevlerinden alabilir ve önemli siyasi kararlardaki veto haklarına son verebilir. Mofaz’ın İran’ın nükleer programına makul yaklaşımı ve Filistin sorununa uyumlu tavrı, Netanyahu’yu milliyetçi sağla arasına mesafe koyma ve stratejik düşünmeye başlama konusunda cesaretlendirmeli…”

1341960cookie-checkSavaş hükümeti kurmuş gibi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.