Savaş uçağı sorunu çözülemedi

1 Ekim 2006 Genel Seçimleri sonunda sandıktan tek başına iktidarı yakalayamayan merkez sol ve sağ partiler “Büyük Koalisyon” arayışındaydı. SPÖ ve olası koalisyon ortağı Halk Partisi (ÖVP) arasındaki görüşmeler savaş uçağı alımında anlaşmazlık çıkınca kopma noktasına geldi.

SPÖ, silahlanmaya karşı olduğunu açıklayarak savaş uçağı almak yerine bütçeki ödeneği her vatandaşa 850 Euro düşecek şekilde dağıtmayı önerdi. ÖVP ise bunun gerçekci ve kabul edilebilir bir öneri olmadığını öne sürerek ülke çıkarları açısından uçak alımında ısrar ettiklerini duyurdu.

1.2 MİLYAR AVRO ZARAR

Avusturya Savunma Bakanı Günther Platter tarafından yapılan açıklamaya göre sözleşmeden vazgeçmenin bedelinin şimdilik 1.2 milyar Avro olacağını duyruldu. Bakana göre; ayrıca sözleşmenin yapıldığı firma ve aracı firmaların da uğradıkları zarardan dolayı tazminat davası açabilecekler… Savunma Bakanı, alımdan vazgeçmenin ülke havasahası güvenliğini de tehlikeye atacağını öne sürdü.

Öte yandan SPÖ, 1.2 milyar Avro’luk tazminat rakamının abartılı olduğunu öne sürerek savaş uçağı alımına karşı tavırlarını değiştirmeyecekleri sinyalini verdi.

FOTOĞRAF: SPÖ Başkanı Alfred Gusenbauer
 

1140870cookie-checkSavaş uçağı sorunu çözülemedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.