Savaşa karşı ‘Kış Askeri’ hareketi

Britanya kralına karşı başkaldıran ve köleliğe karşı olan yeni ulusa “Amerika Birleşik Devletleri” ismini koyan Thomas Paine 1776’da şöyle diyordu; “Bu zamanlar erkeklerin ruhunu deneyen zamanlardır. Yaz askeri ve güneş ışığı vatanseverleri, bu krizli dönemde ülkesine hizmet etmekten çekineceklerdir; fakat şimdi direnenler sevgiyi, kadın ve erkeklerin minnetlerini hak edenlerdir.” Britanya o yıllarda gücün ve kudretin merkeziydi. Kralın tacı yasa ve düzen demekti. ABD’nin bağımsızlığı için mücadele eden güçler, o dönemin en büyük, en süper gücüne karşı çıktılar. Krala karşı savaşan Thomas Paine hakkında “ihanet” suçunda dava açıldı ve Paine, Londra Kule’sinde kale hapsine girmekten veya kurşuna dizilmekten kurtulmak için İngiltere’yi terk etmek zorunda kaldı. O yıllarda ABD’nin özgürlüğü için savaşan güçlere, “hain”, hareketin başını çeken liderlere ise “anarşist” deniyordu. Aradan yıllar geçti. ABD bir zamanlar bağımsızlık için savaştığı İngiltere’yle bu kez ortak hareket ederek topraklarından binlerce kilometre uzaklıktaki Irak’ı işgal etti.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ve ABD Başkanı George Bush, Mart 2008’de altıncı yılına giren bu korkunç ve haksız işgal için “teröre karşı savaş” adını vermişti.  Ancak işgalin başlamasından bu yana “ABD’nin ve İngiltere’nin güvenliğini artırmak için”  aldığı önlemler, bu ülkeleri daha az güvenli  duruma getirmekten ve ülkelere yeni “teröristler” kazandırmaktan öte bir işe yaramadı. 

İşgalin altıncı yılında bütün dünyada yine işgal karşıtı gösteriler beklenirken, bu yıl farklı olarak bazı ABD’li ve İngiliz askerler de savaşa karşı seslerini yükseltmeye hazırlanıyor.  Irak’ta, Afganistan’da savaşa katılmış olan Amerikalı ve İngiliz askerler, “politikacıları, generalleri ve medyayı yeterince dinledik. Bizzat bu savaşı yaşamış kimseler olarak kendi hikayelerimizi anlatmak için şimdi sıra bizde” diyerek,  “Anlatmak zorunda olduklarımızı duymak bazıları için kolay olmayacak. Bizim için de bunları anlatmak kolay olmayacak. Ancak bu savaşı sona erdirmenin tek yolu var. O da Amerikan ve İngiliz haklarının, onlar adına yaptıklarımızı gerçekten bilmesi” şeklinde devam ediyorlar.
 
İngiltere’de eski bir SAS komandosu olan Ben Griffin, Savaş Karşıtı Koalisyon’un 15 Mart’ta Londra’da düzenleyceği yürüyüşe katılarak, savaşta yaşadıklarını on binlerce kişiyle paylaşmaya hazırlanıyor.   “ABD’nin işkence uçaklarıyla dünyanın çeşitli yerlerine götürdüğü zanlıları sorgulama sürecine İngiliz Özel birliklerinin de müdahil olduğunu” açıklayan Griffin,  Özel birliklerin olağanüstü gözaltı sorgulama ve işkence sürecinde yer aldığını “ahlaki anlayış farkı” sebebiyle, Bağdat’ta üç ay süreyle görev yaptıktan sonra geçen yılın başlarında SAS komandoluğu görevinden ayrıldığını bildirmişti.
 
Amerika’da ise bizzat savaşın içinde, savaşın gerçeklerini görmüş, savaşın travmalarına tanıklık etmiş bazı askerlerin 2004 yılında Boston’da  bir araya gelerek kurdukları Iraq Veterans Against the War (IVAW-Savaşa Karşı Irak Gazileri) 13-16 Mart tarihlerinde bir dizi etkinlik gerçekleştirerek altıncı yılına giren işgalin ve savaşın gerçek yüzünü gözler önüne sermeye hazırlanıyor.  İnternet üzerinden izlenebilecek etkinliklere konuşmacı olarak askerlerin yanı sıra, asker yakınları, gazeteciler, akademisyenler katılacak. 

1971’de Vietnam Savaşı’nın gerçek yüzünü teşhir etmek için bir grup eski asker tarafından kurulmuş olan Kış Askeri (Winter Soldier) hareketinden esinlenen IVAW, 4 gün sürecek olan etkinlikler için de aynı ismi kullanıyor. Vietnam Savaşı sırasında gerçekleştirilen Kış Askeri etkinlikleri Amerika’nın Vietnam’ı haksız  bir şekilde işgal ettiği gerçeğini ortaya çıkarmış, savaş karşıtı hareketin güçlenmesinde ve Amerikan yönetimi üzerindeki kamuoyu baskısının artmasında önemli rol oynamıştı. İnternet üzerinden canlı izlenebilecek Kış Askeri etkinliği, savaş tanıklarının dinlenmesinden, fotoğraf ve video gösterilerine kadar bir dizi etkinliği kapsıyor. 

Daha sonra İngiltere ve bazı başka ülkelerde de yapılacak olan Kış Askeri etkinliklerinde bazı konu başlıkları şöyle: Kış Askeri ve GI Direnişinin Meşruiyeti, Çarpışmanın Kuralları,  Eski Askerlere Yönelik Sağlık Hakları ve Hizmetleri, Teröre Karşı Küresel Savaşın Amaçları, Irak ve Afganistan’da Siyasi, Yasal ve Ekonomik Bağlam, Orduda Cinsiyet ve Cinsellik, Irkçılık ve Savaş,  Düşmanın Kişiliksizleştirilmesi,  Sivil Tanıklıklar: Irak ve Afganistan’da Savaşın Bedeli, ABD’de Savaşın Bedeli, Ordunun Aşınması ve Joni Direnişinin Geleceği. 

Vatanları için bir zamanlar kan dökmüş, yaralanmış, öldürmüş, arkadaşlarını kaybetmiş olan askerler bu kez vatanseverliğin kan dökerek, öldürerek, ölerek,  başkalarının ülkesini işgal ederek tanımlamasına karşı haykıracaklar. Savaş karşıtı askerler,  “Bir kez daha savaşıyoruz ama bu kez ülkemizin ruhu için savaşıyoruz. Vatanseverliğimizi körü körüne uygulanan başarısız olmuş politikaların ört bas edilmesi yerine, gurur ve dürüstlükle dile getireceğiz. Kış Askeri zor ama bir o kadar da gerekli bir hizmettir” diyerek, savaşlara son verilmesi çağrısında bulunuyor. Kış Askeri etkinliğini daha fazla insana ulaştırmak, haberdar etmek, desteklemek ve ayrıntılı bilgi için IVAW ‘un www.ivaw.org internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

650140cookie-checkSavaşa karşı ‘Kış Askeri’ hareketi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.