Savaşın ihalesi hukuksuzluk doğurdu

Gazete’deki yorum haber özetle şöyle:


“Amerikan güvenlik şirketi Blackwater’ın silahlı muhafızları 16 Eylül tarihinde Bağdat’ta 11 Iraklıyı öldürdüğünde, bu da kolayca Irak’ın günlük cehennemi olayları arasında kaybolup gidebilirdi. Ama böyle olmadı. Olmamasının bir nedeni gerek Afganistan gerek Irak’da işgale karşı tepkinin şiddetiyse, diğeri de Amerikan ordusunun bu paralı askerlere ne denli bağımlı olduğunun giderek daha iyi anlaşılması.”


Financial Times, Irak’da şu anda 168 bin Amerikan askeri, buna karşılık özel güvenlik şirketlerine bağlı ve dörtte biri bizzat silahlı savaşçı olmak üzere 180 bin görevli bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti:


“Fakat, savaşın özel şirketlere ihale edilmesi aslında mali, siyasi ve askeri olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne çok pahalıya patlıyor. 2004 yılında Amerikalılar tarafından yayımlanan bir kararname ile, özel güvenlik görevlilerinin Irak yasalarına tabi olmaması sağlandı.


Şimdi Amerikan Kongresinin ve FBI’ın başlattığı soruşturmalar, Pentagon’un verdiği sözler ve Irak’daki amerikalı komutanlara bu muhafızlarla ilgili olarak verilen yeni talimatlar, hiç birinin bu yanlışı düzeltme şansı yok. Pratik ve etik açıdan tek yol öncelikle Amerikallılar ve müttefiklerinin, hukukun üstünlüğünü korumak için bulunduklarını iddia ettikleri ülkelerin kanunlarına uymayı kabul etmesi, yargı muafiyetlerini kaldırması ve hatta en iyisi özel güvenlik şirketlerine bağımlılıktan tamamen vazgeçmeleridir.”

805670cookie-checkSavaşın ihalesi hukuksuzluk doğurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.