“Savaştan nemalananlar çoğunlukta”

Suriye’deki savaşın ve yaptırımların ekonomik darbe vurmasına karşın, çatışmalardan kazanç elde edenler olduğuna da dikkat çekilen haberde, moloz toplamak, ithalat ve kaçak dövizlerden büyük gelir sağlandığı belirtiliyor.

Suriye’de büyük bir sanayi firmasına ‘yıkılan kentlerdeki binalardan hurda metaller toplamak için ruhsat verildiğine’ dair haberler olduğunu yazan gazete, hükümet yanlısı bir işadamının şu sözlerine yer veriyor:

“Eğer halkı, savaşın bitmesini isteyenler ve kazanç sağladıkları için savaşın bitmemesini isteyenler diye ikiye ayırırsanız, çoğunluğun savaşın bitmemesinden yana olacağını tahmin ediyorum.”

Moloz ve hurda toplamanın yanı sıra en büyük gelirin ‘ithalattan’ sağlandığı ifade ediliyor.

Financial Times, hükümetin yaptırımlar nedeniyle ödemekte zorlandığı ürünleri özel firmaların ülkeye getirdiğini, her ne kadar ithalat oranları düşse de hükümetin sübvanse ettiği tahıl, şeker ve ilaç gibi temel malzemelerin ithalatına ihtiyaç duyduğunu yazıyor.

Gazeteye konuşan Şamlı bir bankacı, son birkaç ayda Ukrayna gibi ülkelerden, üçte biri özel sektör tarafından olmak üzere yaklaşık 4-5 milyar dolar değerinde gıda ve ilaç ithal edildiğini söylüyor.

Gıda ve ilaçlar yaptırım kapsamı dışında tutuluyor fakat bankalara uygulanan yaptırımlar nedeniyle Lübnan gibi komşu ülkelerden ithalat yapanlar genellikle özel şirketler oluyor.

Financial Times, Suriye’de döviz kaçakçılığının da büyük bir gelir kapısı oluşturmaya başladığına dikkat çekiyor.

Haberde ayrıca rejim birlikleri ve silahlı muhaliflerin çatışmaları nedeniyle yakıt kaçakçılığının da azaldığı, dolayısıyla fiyatların da arttığı belirtiliyor.

Suriye’deki savaşa ilişkin bir diğer haber de Independent gazetesi yazarı Robert Fisk imzası taşıyor.

Fisk, Suriye’de ölen Ermenileri yazdığı haberinde 1915-1916 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyip “Ermeni soykırımından yaklaşık bir asır sonra bu insanlar hala Suriye’de katlediliyor ve kutsal mekanlarına hakaret ediliyor” diyor.

Suriye’deki Ermenilerin ‘yeniden Lübnan’a, Avrupa’ya ve Amerika’ya kaçmak zorunda kaldıklarını’ ifade eden Fisk, kiliselerinin de tahrip edildiğini belirtiyor.

1402890cookie-check“Savaştan nemalananlar çoğunlukta”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.