“Sayın Öcalan” suç sayılmayacak

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir süre önce çok sayıda siyasetçinin hapis cezası almasına neden olan “Sayın Abdullah Öcalan” sözlerine vize verdi. Yargıtay, bu sözlerin “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu ifadeye ceza uygulamasını kaldırdı. Bir döneme damgasını vuran “Sayın” tartışması da böylece sona erdi. Yargıtay söz konusu kararı halen KCK davasından cezaevinde bulunan Hatip Dicle ve BDP’li Selim Sadak’ın Roj Tv’ye verdikleri bir röportaj kapsamında aldı.

İkili röportajda Abdullah Öcalan için “Sayın”, PKK’lılar için “gerilla” ifadesini kullandı. Ankara özel Yetkili Savcıları bunun üzerine Sadak ve Dicle hakkında dava açtı. Dicle ve Sadak, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu sözleri nedeniyle sanık sandalyesine oturdu. Mahkeme, “PKK terör örgütünün amacı doğrultusunda suç ve suçluyu övdükleri” gerekçesiyle, ikiliyi altışar ay hapis cezasına mahkum etti.

Karar temyiz edilince dava Yargıtay’a taşındı. Kararı bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararında; Dicle ve Sadak’ın verdiği röportajın bir bütün olarak ele alınması istendi ve bu kapsamda bu sözlerin ifade özgürlüğünü düzenleyen; Anayasa’nın 26, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına ilişkin Sözleşme’nin 10. maddesi kapsamında olduğu ifade edildi.

Habertürk’ün haberine göre, bozma kararının gerekçesinde de sözlerin “Yargıtay ve AİHM kararları ile desteklenen ifade hürriyetinin kullanılması kapsamında kaldığı” belirtildi. Yargıtay Dicle ve Sadak’ın bu sözleri nedeniyle yargılanamayacağına dikkat çekerek beraatlerine oybirliğiyle karar verdi.

150 KİŞİYE DAVA

Son olarak Öcalan’a “sayın” dedikleri için yargılananlara destek vermek amacıyla kampanya başlatılmıştı. Kampanyaya katılarak, “Eğer sayın olarak hitap etmek suç ise ben de Sayın Abdullah Öcalan diyorum ve bu suçu işleyip kendimi ihbar ediyorum” dilekçelerini veren 150 kişi hakkında dava açılmıştı. Abdullah Öcalan’ın 29 avukatı hakkında “sayın” ifadesini kullandıkları için 300’e yakın dava açılmıştı.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 2008 yılında bir soru önergesine verdiği yanıtta, 7 bin 887 kişinin “sayın” dedikleri için yargılandığını açıklamıştı. 2006-2007 yıllarında ise bu suçtan 949 kişi ceza almıştı.

1343570cookie-check“Sayın Öcalan” suç sayılmayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.