Schröder, Merkel’le buluşuyor

Dört gün önceki genel seçim sonuçları ülkeyi siyasi belirsizliğe soktu.Sosyal Demokratlar dün geçen hükümetteki koalisyon ortakları Yeşillerle görüştü. Yeşillerin, seçimlerden kıl payı farkla birinci parti olarak çıkan Hristiyan Demokrat muhalefet ile de pazarlığa oturacağı bildirildi.

Bugün Başbakan Gerhard Schröder ve Hristiyan Demokrat Parti’nin lideri Angela Merkel, iki parti arasında bir ‘büyük koalisyon’ kurulması seçeneğini tartışacak. Ancak ne Schröder ne de Merkel, bu hükümet senaryosunun hayata geçebilmesi için başbakanlık koltuğundan vazgeçmeye razı görünüyor.

Seçimlerde Hristiyan Demokratlar oyların yüzde 35’ini, Sosyal Demokratlar da yüzde 34’ünü almıştı. Sosyal Demokrat Parti’nin önde gelenlerinden Franz Müntefering yaptığı son açıklamalarda oyların yaklaşık yüzde 8’ini alan Sol Parti dışında her ihtimale açık olduklarının sinyalini verdi. Franz Müntefering, gelinen noktada, önlerinde sadece üç koalisyon seçeneği bulunduğunu söyledi.

Bunların ilki Sosyal Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşillerden oluşan ‘trafik ışığı’ koalisyonu.

İkincisi, bayrağındaki renklerden dolayı Jamaika çözümü olarak adlandırılan ve Hristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşilleri bir araya getirecek olan koalisyon.

Sosyal Demokrat lider, üçüncü ve son senaryo olarak Sosyal Demokratlar ve Hristiyan Demokratlar arasında kurulacak ‘büyük koalisyon’ olasılığına işaret etti.

Sosyal Demokratlar, dün ilk görüşmelerini eski koalisyon ortakları Yeşillerle yaparken, liberal Hür Demokratları da yeni hükümete katmak istediklerini yansıttılar. Şimdilik koalisyon arayışlarından bir sonuç çıkmadığı belirtiliyor. (BBC)

__________

GAYRI RESMİ SEÇİM SONUÇLARI

OY ORANLARI
CDU: %35,2
SPD: %34,3
FDP: %9,8
Sol Parti: %8,7
Yeşiller: %8,1
Katılım: %77,7

SANDALYE SAYILARI
CDU: 225
SPD: 222
FDP: 61
Sol Parti: 54
Yeşiller: 51

İÇ SAYFA İMAJI: www.donquichotte.at adresinden de izlenebilecek Don Quichotte dergisinden.

1114730cookie-checkSchröder, Merkel’le buluşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.