Schröder ve Merkel sözlendi

SPD lideri ve şimdiki koalisyon Başbakan’ı Gerhard Schröder ve CDU lideri Angele Merkel ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda kendilerinin başbakan olmaları gerektiğini belirtmişlerdi. Ulusal medya, iki partide “kimin başbakan olacağı?” düğümünün çözülmesiyle büyük koalisyon olasılığının artacağı yorumunu yapmıştı.

Koalisyon arayışında son gelinen noktada SPD ve CDU/CSU yöneticileri arasında büyük koalisyon için dün ikinci görüşme yapıldı. Berlin’de bir araya gelen her iki partinin yöneticileri, “büyük koalisyon”un içeriği konusunda tartışmaların sürdürülmesi konusunda prensipte ortak fikirde olduklarını açıkladılar.

Program konularında şimdiden anlaşan SPD ve CDU/CSU’nun kimin başbakan olacağı konusunda anlaşmazlığa düşmesi bekleniyor. Süddeutsche Zeitung’da yer alan bir habere göre Schröder’in başbakanlıktan çekilebileceği ve CDU/CSU liderliğinde bir hükümetin kurulabileceği konusunda mesaj verdiği ileri sürüldü.

SPD Genel Başkanı Franz Müntefering yaptığı açıklamada, “Büyük koalisyonun kurulacağından eminim” diyerek görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Basına yansıyan haberlere göre, Schröder’in çekilmesi durumunda Merkel dışında bir CDU’lu yönetiminde kurulacak hükümette Müntfering’in başbakan yardımcısı olacağı ileri sürüldü.

Yine hükümet ve SPD’ye yakın kaynaklar tarafından basına sızdırılan haberlere göre, Schröder’in Merkel dışında bir CDU’lunun başbakanlığa gelmesine sıcak baktığı ifade ediliyor.

Aynı kaynaklar, SPD’nin Aşağı Saksonya Başbakanı Christian Wulff liderliğinde bir hükümete sıcak baktığını dile getiriyor. Wulff ise başbakan olma niyetinde olmadığını söyledi.

SPD’nin Wolfgang Schaeuble ve Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber başkanlığındaki bir hükümete ise kesin olarak yanaşmayacağı kaydediliyor.

“BAŞBAKANLIK İDDİASI’NDAN VAZ MI GEÇTİ?”

Bu arada SPD’den bir çok politikacı, Schröder’in artık başbakanlık iddiasından vazgeçerek büyük koalisyonun önünü açması için sesini yükseltmeye başladı. Rheinland-Pfalz Başbakanı Kurt Beck ile Berlin Büyükşehir Belediye Başkanı Klaus Wowereit, Schröder’in başbakanlıkta ısrar etmemesi gerektiğini söyleyenlerin başında yer alıyor.

SPD Grup Başkan Yardımcısı Ludwig Stiegler ise yaptığı açıklamada Merkel liderliğindeki bir hükümet istemediklerini kesin bir dille ifade ederek, “Bayan Merkel, SPD oylarıyla başbakanlığa seçilmeyecek” dedi.

Gözlemciler başbakanlık sorununun 2 Ekim’de Dresden’de yapılacak seçimlerden sonra netleşmeye başlayacağına dikkat çekiyor. Merkel ve Schröder’in içinde olmadığı bir hükümet olasılığı ise daha güçlü görünüyor.

Öte yandan seçimlerden önce CDU/CSU tarafından ilan edilen ve halkın tepkisini çeken KDV’nin yüzde 16’dan yüzde 18’e çıkarma planına SPD’nin de sıcak baktığı ifade edildi. Bild gazetesinde dün yer alan habere göre, Franz Müntefering’in KDV’nin yükseltilmesine sıcak baktığı belirtildi. Haberde. Müntefering’in koalisyon görüşmelerine tabusuz oturmaktan yana olduğu ifade edildi.

SPD seçimlerden önce, KDV’nin yükseltilmesi planlarına sert tepki göstermiş ve bu sayede oylarını artırmıştı.

1115170cookie-checkSchröder ve Merkel sözlendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.