Seçim öncesi Konyaaltı’ndaki plaj ihalesine tepki

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Konyaaltı sahilinin Boğaçayı köprüsü ile Serbest Bölge arasındaki kesiminde 5 yeni plaj işletmesi oluşturmak için 4 Mayıs’ta yapacağı ihale öncesi TİP Antalya İl örgütünden açıklama geldi. Halkın denize ulaşımının sermaye eliyle kesilmek istendiği savunulan açıklamada,

“Konyaaltı Sahilinin kıyı erozyonuna çare üretilmezken, son kalan kıyı bandının da ticari işletmeye konu olması halkçı ve çevreci bir  belediyecilik değildir. Bu ihale ile Muhittin Böcek’in Menderes Türel’in izinden gittiği açıktır. Aynı zamanda ihale ile yine özel bir şirkete kaynak aktarılmaktadır. Bu rant ihalesine karşı çıktığımızı, halka ait olan ve yapısı itibarıyla korunması gereken kıyı alanlarının ticarileşmeye konu edilemeyeceğini belirtir konuyu Antalya halkının bilgisine sunarız” denildi.

KONYAALTI SAHİLİNE 5690 M2’LİK YENİ MİMARİ PROJE

Türkiye İşçi Partisi Antalya İl Örgütü 4 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan Konyaaltı sahilinin batı kesimindeki plaj ihalesiyle ilgili açıklama yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin yeni bir plaj ihalesine hazırlandığına işaret edilen açıklamada, “Konyaaltı Sahil Projesi’nin devamı niteliğinde olan proje, Boğaçayı Köprüsü ile Serbest Bölge arasındaki sahil kesimini kapsamaktadır. 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan ihale duyurusuna göre 66 bin 786 metrekarelik alanı kapsayacak projede, her biri 6 metrekareden oluşan 5 adet büfe, her biri 102 metrekarelik 5 adet büfe önü açık alan (gölgelik), 1.000 metrekarelik 5 adet şemsiye-şezlong alanı ile WC, duş, soyunma kabini gibi üniteler bulunmaktadır.  Yaklaşık 90 milyon TL maliyet öngörülen proje kapsamında toplam 5690 metrekarelik alanda mimari projenin uygulanması planlanmaktadır. İlana göre Büyükşehir Belediyesi, İhale sonrası işletme süresini 8 yıl olarak kararlaştırmış bulunmaktadır. İhale 4 Mayıs günü yapılacaktır” denildi.

BAŞKAN BÖCEK’İN KONUŞMASI HATIRLATILDI

Önceki Başkan Türel’den görevi devralan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek’in Konyaaltı Sahil Projesi hakkında dile getirdiği ‘Sayıştay 2018 denetim sonuç raporu, İçişleri Bakanlığı özel teftiş raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak Daire Başkanlığı tespitleri, Büyükşehir Belediyesi iç denetim birimi ve ilgili daire başkanlıkları raporlarına dayanarak 20 Ocak 2020’de ranta dur dedik. 2 defa 129 milyon bedelle yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılan ve daha sonra belediye tarafından 254 milyon liraya tamamlanan Konyaaltı Sahil Projesi, elde edilen kira geliri bırakın yapılan 254 milyon yatırımı karşılamayı, işletme giderinin bile altında kalarak 2 yılda 15 milyon 19 bin lira zarara yol açmıştır’ görüşüne de yer verilen açıklamada şöyle denildi:

MEVCUT İŞGALLERİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

“Başkan Muhittin Böcek bu açıklamasına  rağmen kendisi de benzer bir uygulamayı devam ettirmektedir. Şu anda Konyaaltı Sahil Projesi adı altında işletilen alanlarda kaçak yapıların önüne geçilememişken, alan yönetim planı işletilemiyorken yeni alanları da aynı statüye sokmak iyi niyetli bir belediyecilik anlayışı değildir. Şu anda Menderes Türel’in ihale ettiği alanlarda kaçak yapılaşma, projenin 10 katından fazla bir alana ulaşmıştır. Yeni alanda da 5 adet 102 metrekarelik büfe önü gölgelik olacak olması esas amacın ‘kıyı bandının ticarileşmesi’ olduğunu bize göstermektedir. Halkın denize ulaşımı yine sermaye eliyle kesilmek istenmektedir. Üstelik yeni ihaleye çıkacak bu alan, kıyı erozyonunun yoğun olduğu bir alandır.

‘BÖCEK, TÜREL’İN İZİNDEN GİDİYOR’

Konyaaltı Sahilinin kıyı erozyonuna çare üretilmezken, son kalan kıyı bandının da ticari işletmeye konu olması halkçı ve çevreci bir  belediyecilik değildir. Bu ihale ile Muhittin Böcek’in Menderes Türel’in izinden gittiği açıktır. Aynı zamanda ihale ile yine özel bir şirkete kaynak aktarılmaktadır. Bu rant ihalesine karşı çıktığımızı, halka ait olan ve yapısı itibarıyla korunması gereken kıyı alanlarının ticarileşmeye konu edilemeyeceğini belirtir konuyu Antalya Halkının bilgisine sunarız.”

2685890cookie-checkSeçim öncesi Konyaaltı’ndaki plaj ihalesine tepki
Önceki haberBarışa oy için yürüyüş: Dört günlük “oy”a davet yürüyüşü
Sonraki haberThe Economist’ten 14 Mayıs için ‘Erdoğan gitmeli’ çıkartmalı kapak
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.