Seçimlere bir hafta kala Biden önde

ABD’de başkanlık seçimlerine bir hafta kala, ulusal çaptaki anketlerde Joe Biden, rakibi mevcut Başkan Donald Trump’ın 7,9 puan önünde görünüyor. Harvard Üniversitesinin anketinde, 18-29 yaş aralığındaki Amerikalı genç nüfusun yüzde 63’ü seçimlerde “kesinlikle oy kullanacağını” aktardı. Trump kritik eyaletlerden Pennsylvania’da bir günde üç miting düzenledi.

Öte yandan ülkedeki seçimlerin kaderini her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve “salıncak eyalet (swing state)” olarak nitelendirilen eyaletler belirleyecek. En kritik eyaletlerin başında gelen Florida’da, Biden’ın Trump’ın 1,5 puan önündeyken, Pennsylvania’da da Biden’ın 5,3 puan üstünlüğü bulunuyor. Biden, Michigan’da 8,1, Wisconsin’de 5,4, Kuzey Carolina’da 1,2 ve Arizona’da 2,4 puan önde görünüyor.

ABD’de erken oylama bilgilerini derleyen internet sitesi “ABD Seçimler Projesi”ne göre, posta ve sandık başında oy kullanma yoluyla şu ana kadar 60 milyon 507 binden fazla kişi oy kullandı. Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 40 milyonu geçerken, yaklaşık 20 milyon kişi de seçim merkezlerinde oylarını bire bir kullanma yolunu tercih etti.

ABD’de yapılan ankette, 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerine 18-29 yaş grubundaki seçmenlerden rekor düzeyde bir katılım beklendiği belirtildi. Harvard Kennedy Okulu Siyaset Enstitüsü tarafından yapılan “Güz 2020” anketinde, söz konusu yaş aralığındaki Amerikalı genç nüfusun yüzde 63’ünün bu seçimlerde “kesinlikle oy kullanacağını” aktardığı kaydedildi. Aynı yaş grubunun, 2016’daki ABD Başkanlık seçimlerine yüzde 47 oranında katılım sağladığına da işaret edildi.

Siyaset Enstitüsü Direktörü Mark Gearan, bu yıl seçimlere eşi görülmemiş bir şekilde ilgi duyulduğunu belirterek, “Genç Amerikalılar, sağlık hizmetlerinden ırksal ve sosyal adalete kadar günlük yaşamlarını etkileyen konuların sandıktan geçtiğini fark ediyor.” ifadesini kullandı.

2463370cookie-checkSeçimlere bir hafta kala Biden önde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.