Dostlar Türkiye’deki 14 Mayıs seçimleri için yurtdışından ya da Türkiye sınırlarında oy kullanacaklar başkonsolosluklara 2 Nisan’a kadar adres beyanı yaparak seçmen kütüklerine kayıt olabilirler. Özellikle ilk kez oy kullanacaklar yurtdışı seçmen durumunu www.ysk.gov.tr internet sitesi ya da E-Devlet üzerinden kontrol etmesi
gerekiyor. Adres Beyanı Formu’nu http://londra.bk.mfa.gov.tr/Content/assets/consulate/images/localCache/1/8167c44f-19f1-4cfa-99a4-ee84fdb631f4.pdf internet adresinden print edip doldurduktan sonra, imzalayarak başkonsolosluğa kesinlikle iadeli taahhütlü göndermeniz gerekiyor. Forma pasaport, ehliyet ya da nüfus kağıdı gibi kimliğinizi kanıtlayacak bir belgenin fototopisini de eklemelisiniz. Ayrıca formun https://nvi.gov.tr/ adresinden de doldurulabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, adres beyanı işlemi hafta içi her gün 9-13 ve 14-17.30 arasında başkonsoloslukta randevusuz olarak şahsen yapılabiliyor. Başvuru sırasında herhangi bir TC kimlik belgesi gösterilmesi gerekmektedir. Başkonsolosluk bu haftasonu (18 Mart Cumartesi ve 19 Mart Pazar) saat 10-16 arasında hizmet sunacak. Türkiye’deki seçimler için mutlaka oy kullanmalı ve çevremizi de oy kullanmaya teşvik etmeliyiz. Hem oy kullanmayıp hem de olup bitenden şikayet etmek doğru değil. Üstelik bu seçimler her zamankinden çok önemli ve adaylar neredeyse burun farkıyla ipi göğüsleyecek gibi. Bir kaç yüz oy tren rayında makas değiştirebilir. “Herkes oyunu kullanmalı” diyoruz.
***
Dostlar, İngiltere gündeminde BBC’nin Gary Lineker’ın sunuculuğunu askıya alması sonrasında spor yayınlarında dayanışma boykotunun başlatılması vardı. Olay şöyle:
Muhafazakar Rishi Sunak hükümeti geçen salı Avam Kamarası’nda ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin bu ülkede iltica başvurusunda bulunma hakkını ortadan kaldıran yeni yasa tasarısını sundu. Lineker, Twitter hesabından, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın Avam Kamarası konuşması klibine “Aman tanrım, bu korkunç ötesi” yorumunu yaptı. Kendisine “ileri gittin” diyen bazı kullanıcılarını da “Biz diğer önde gelen Avrupa ülkelerinden çok daha az mülteci alıyoruz. En korumasız insanları hedefleyen zalimce bir politika ve kullanılan dil de Almanya’da 30’larda kullanılandan pek farklı değil. Bu durumda ben mi ileri gitmiş oluyorum?” diye yanıtladı.
Olayların gelişmesini aktarmadan önce Lineker’in sonuna kadar haklı olduğunu belirtmeliyim. Ne yani Suriye’de Esad rejiminden canını kurtarmak için kaçan bir mülteci İngiltere’ye geldiğinde “Hani senin pasaportun? Sen yasal yoldan gelmemişsin” deyip kapı dışarı edilmesi mantıklı mı? Peki yasal yoldan gelmiş olsa da “Sen pasaport alabildiğine göre can güvenliğin şöyle dursun, hapis riskin bile yok. Hadi yallah!” demezler mi? Bu İngiltere’nin göçmen karşıtı ikiyüzlü politikasıdır. Ağaca balta vurmuşlar, “neyleyim sapı bendendir” diye inlemiş. Oysa kendisi göçmen kökenli olan Başbakan Sunak’ın göçmenleri daha iyi anlaması gerekirdi.
Yeni göçmenlik tasarısına göre göçmenler yakalandığı anda gözaltına alınacak ve adli soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilecek. Sınır dışı edilen göçmenler de yasal hak arayışı ve sığınma taleplerini sınır dışı edildikten sonra (haliyle uluslararası mahkemelerde) yapabilecek. Ülkeye yasa dışı yollarla girenlere sığınma talebi hakkı verilmeyecek. Başbakan Sunak bir diğer önlem olarak da, Fransa ile yapılan anlaşma kapsamında Fransa’nın kuzeyinde yeni bir göçmen gözaltı merkezi kurulacağını, iki ülke güvenlik güçlerinin Fransa sahillerinde birlikte devriye gezeceğini söyledi.
Neyse dostlar Kahramanımız Gary Lineker olayına dönersek, hükümet bu eleştiriye sert tepki gösterince BBC de usta sunucunun görevine son verdi. Hafta sonu yayımlanan “Günün Maçı” programı için başka bir sunucu arayışına giren BBC, tüm yedek sunucu ve teklif götürdüklerinden Lineker’le dayanışma gösterdikleri için olumsuz yanıt aldı. Üstelik programın yorumcuları efsane futbolcular Ian Wright ve Alan Shearar, Lineker’le dayanışma için programa çıkmayacaklarını açıkladı. Ayrıca BBC’deki diğer spor programlarının sunucuları ve spor muhabirleri de Lineker’e destek açıklamaları yaptı. BBC Genel Müdürü Tim Davie, Gary Lineker ile ilgili tartışma sonrası spor yayınlarının aksaması nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı. Ve sonunda BBC’den yapılan açıklamada, Lineker’in işine devam edeceği duyuruldu. İşte bu! Sağduyu kazandı.
Hükümetin ve BBC yönetiminin bileğini büken Gary Lineker’e kocaman teşekkür!