Seçim öncesi son görüşme yapıldı

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 71. kez bir araya gelen liderlerin görüşmesi yaklaşık 5 saat sürdü.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun’un Lefkoşa ara bölgedeki resmi ikametgahında yapılan görüşmenin ardından Talat ve Hristofyas adına ortak açıklamayı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer yaptı.

Downer tarafından okunan ortak açıklamaya göre, liderler, müzakerelerde şu ana kadar sağlanan ilerleme ve farklılıklar konusunda kendi toplumlarına açıklama yapabilecek.

Müzakerelerde bugüne kadar, ”Yönetim ve Güç Paylaşımı”, ”AB Konuları” ile ”Ekonomi” başlıklarında önemli ilerlemeler sağlandığını ve bundan dolayı cesaretlendiklerini dile getiren liderler, kararlılıkla, Kıbrıs sorunuyla ilgili diğer konuları da çözüp, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm olacağına inandıklarını belirtti.

Liderler, ortak hedefin kapsamlı bir çözüme ulaşmak, karşılıklı, kabul edilebilir bir anlaşmayı aynı anda ayrı referanduma sunmak olduğunu kaydetti.

HALKIN BİLMESİ LAZIM

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamada ne noktada olduklarını halka açıklamaları gerektiğini ifade ederek, ”Halkın görüşmelerde ne noktaya gelindiğini bilmesi lazımdır. Bu nedenle biz açıklamamızı yapacağız” dedi.

”Liderlerin toplumlarına yapacağı açıklamanın içeriğinin aynı olup olmayacağına” ilişkin bir soru üzerine Talat, ”Hayır. Zaten Kıbrıs Rum liderin herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağını bilmiyorum. Çünkü Güney Kıbrıs’ta bir seçim yok. Seçim KKTC’de ve halkın görüşmelerde ne noktaya gelindiğini bilmesi lazımdır. Bu nedenle biz açıklamamızı yapacağız. Kıbrıs Rum tarafı kendi açıklamasını yapar ya da yapmaz, onu bilmiyorum” dedi.

HRİSTOFYAS: ORTAK AÇIKLAMA YOK

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, müzakerelerde ”ortak açıklama” yapılmayacağını söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bugün müzakereler çerçevesindeki görüşmeden sonra Güney Kıbrıs’a dönüşünde yaptığı açıklamada, ”müzakerelerin üçüncü aşamasının tamamlanmasının ardından herhangi bir ortak açıklama yapılmasının söz konusu olmadığını” belirtti.

BARROSO’DAN DESTEK

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Talat ve Hristofyas’ın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından okunan ortak açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Barroso, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’taki ortak açıklamanın “iki liderin çözüm görüşmelerine bağlılığının ve üstlendikleri sorumluluğun düzeyini ve 3 Eylül 2008’de başlayan kapsamlı müzakerelerde sağlanan önemli ilerlemeyi gösterdiğini” belirtti.

Bu kazanımlar, Kıbrıs’taki müzakerelerin birkaç ay içinde tamamlanma şansı bulunduğunu ve çözümün ulaşılabilir olduğunu açıkça göstermektedir” diyen Barroso, AB Komisyonu’nun her iki liderin kısa sürede çözüme ulaşılması için gösterdiği çabalara tam destek verdiğini ve bu süreci desteklemek için gerekli tüm yardıma hazır olduğunu vurguladı.

1238760cookie-checkSeçim öncesi son görüşme yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.