Seka efsanesi ve Seka viranesi!

iş başvurusunun olumlu sonuçlanmasıyla, yeni bir yaşama ve geleceğe merhaba demek üzere İzmit’te SEKA Genel Müdürlüğü kapısından içeri adımını atmıştı.


Dış Alımlar servisinde memur olarak göreve başlayış, bir yıl kadar sonra açılan sınavlar sonucunda, kuruluşun müfettiş yardımcılığına geçiş, yılların akışında, müfettişlik, başmüfettişlik ve teftiş kurulu başkanlığı görevlerinde devlete 25 yıl hizmet ettikten sonra; inanılmaz ölçüde politize olan, ülkemizin güzide kuruluşu, medarı iftiharımız,  SEKA’dan kendi isteğiyle emekliye ayrılış.
Daha doğrusu gittikçe çökertilen kuruluştan kaçış!…
EFSANENİN VİRANEYE dönüşmesine dayanamayan bir yüreğin kaçışı!…


2005 Türkiye’sinden geriye dönüp baktığımızda; 
Emeğimizi koyduğumuz, Alnımızın terini akıttığımız, gecemizi gündüzümüze katarak ülke coğrafyasında, doğudan batıya, kuzeyden güneye çeşitli illerde, kağıt ve selüloz üreten müesseselerinde(fabrikalarında); heves ve heyecanla görev yaptığımız dev kuruluş SEKA’dan geriye, hüzün dolu bir resmin, daha doğrusu bir VİRANENİN fotoğrafının kalmış olduğunu içimiz yanarak  görüyoruz…


Atatürk döneminde Mehmet Ali Kağıtçı’nın vatan severlik duyguları içinde,
Batı’lı sömürü odaklarının dayatmalarına hatta tehditlerine karşı mücadele vererek 1936 yılında faaliyete geçmesinde büyük katkısı olan SEKA’yı, ne yazık ki aradan yarım asır geçtikten sonra, bilinen emperyalist güçler, özelleştirme masallarıyla sonunda yok edip emellerine ulaşmayı başardılar…


Rahmetli Mehmet Ali Kağıtçı’yla ölümünden önceki son yıllarda arkadaşlarımızla birlikte yapmış olduğumuz sohbetlerde; İzmit-SEKA’nın ülkemizde ilk kağıt fabrikası olarak kuruluşunda genç bir mühendis olarak vermiş olduğu mücadeleyi kendi ağzından dinledikçe, duygulanırdık.


Batı’lıların, daha doğrusu bazı Avrupa ülkelerinin, Türkiye’de kağıt fabrikası kurulması yönünde ki çabalarından vazgeçtiği takdirde; kendisine Avusturya’ da muhteşem bir villa vererek, ömür boyu dolgun maaşa bağlayacakları önerisini getirdiklerini, ancak kesinlikle kabul etmediğini, haklı bir gururla anlatırdı.


İşte Büyük Atatürk’ün gayret ve himayelerinde Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulmuş olan Türk sanayisinin önderlerinden SEKA, Mehmet Ali Kağıtçı gibi vatansever Türk mühendislerinin tarihe geçmiş olan ve her zaman şükranla anacağımız,  onurlu, cesur ve kararlı çabalarının sonucunda, Türk milletine kazandırılmış iftihar edeceğimiz bir kuruluştu.


60 yıldan fazla kağıt üretiminde ülkemizde lider olmuş bulunan EFSANE SEKA, ne yazık ki bugün, köhneleştirilmiş VİRANE SEKA konumundadır


İzmit/Kocaeli’ye önemli hizmetleri olmuş, dev projeleri yaşama geçirmiş ve haklı olarak Kocaeli halkınca hep şükran duygularıyla anılmakta olan kentin eski belediye başkanı, bugünün CHP Kocaeli milletvekili Sefa SİRMEN, sorumluluk anlayışı gereği SEKA hakkında Başbakan’ın yanıtlaması için Türkiye Büyük Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi vermiş.


SİRMEN’in önergesinde iki soru şöyle;
“ 1- SEKA AŞ İzmit İşletmesinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devri sırasında yapılan protokol gereğince devredilen taşınır ve taşınmazlar(gayrimenkuller dahil) nelerdir?
   2- Özelleştirme sırasında devir protokolu yapılırken gerekli demirbaş döküm listesi (son demirbaş listesi) yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu liste nelerden oluşmaktadır.”


Sefa SİRMEN daha önce de Kocaeli’de yapmış olduğu basın toplantısında SEKA hakkında ki kuşkularını dile getirmiş ve SEKA mallarının devrinde ve naklinde (hurdalar dahil) rahatsızlık verici duyumlar aldığını belirtmişti. Öyle görünüyor ki SİRMEN bu işin peşini kolay bırakacak gibi görünmüyor.


Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Çevre ve orman bakanı Osman Pepe’nin malvarlıklarını açıklamalarını; yapmış olduğu basın toplantılarında sürekli dile getiren SİRMEN; erken seçim kapıdayken ciddi ve kararlı bir hesaplaşma ve mücadelenin içerisinde olacak görünüyor. Bakalım gelişmeler neyi gösterecek.


Önümüzde ki seçimlerde milletvekilliğine bir daha adaylığını koymayacağını net olarak açıklamış bulunan SİRMEN’in,  Kocaeli halkından gelen sürekli istekler ve şahsına yönelik yoğun sevgi tezahürleri karşısında; ciddi olarak yeniden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olabileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
2009 yerel seçimlerinde, durum böyle giderse SİRMEN’in adaylığını koyduğunda, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmasının sanırız hiç de zor olmadığı görülecektir…


Sonuç olarak:
S EKA, yurdun dört bir yanında ki fabrikaları, ucuz-pahalı bir bir elden çıkarılıp, özel sektöre devredilirken ülkemizin ilk kağıt fabrikası İzmit-SEKA, uzun yıllar teknolojik yatırımlar yapılmayarak, bilerek hurdalaştırılıp VİRANE durumuna getirilmiştir.


EFSANEDEN VİRANEYE dönüşte; kuruluşundan bu yana 65-70 yılı aşan süreçte, çeşitli dönemlerde bu güzide kuruluşumuzda, görev yapmış ve halen hayatta olan; işçi, memur, yönetici konumunda ki binlerce çalışanın, SEKA’nın getirildiği bugün ki durum karşısında;  içlerinin kan ağladığını söylememiz hiç de abartı sayılmaz!



[email protected] 

684530cookie-checkSeka efsanesi ve Seka viranesi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.