‘Serbest dolaşım hakkı gasbedilemez’

Serbest dolaşım ‘garanti’
Yiğit Bulut

Bulut’un köşe yazısı şöyle:

”Yukarıdaki cümleyi daha açık ve net bir şekilde yazalım: AB müzakere takvimi vermese de, bizi tam üye olarak kabul etmese de, Türk vatandaşları AB topraklarında serbest olarak dolaşabilir, Gümrük Birliği’nden dolayı ekonomik çarkın içinde rekabet etmek zorunda kalanlar AB topraklarında iş kurabilirler.


Cümleler çok mu iddialı?

AB’nin ‘kontrolü altında gördüğü’ topraklarda daha doğrusu AB’yi temsil eden Kreşmer ‘efendi’nin ‘Genelkurmay ses ederse, bu, tarih almanızı zora sokar’ diye buyurduğu bu diyarda, iddialı cümleler ile bu tartışmayı yeniden açmak ve sizlere bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Peki beni yeniden bu konuya iten, bu yaz sıcağında aklıma takılan ne? Hatırlarsanız, hem bu köşede hem ‘Finans Analiz’ programında serbest dolaşım ve GB ile ilgili Türkiye’den açılan birkaç davayı ilk defa kamuoyuna taşımış, davayı açan hukukçuyu da programlara konuk etmiştim. Bu gelişmeler İngiltere’de Türk avukatların da olduğu büyük bir hukuk bürosunun ilgisini çekmiş, benimle temasa geçtiler ve kendilerinin de yaptıkları araştırmalar sonucu hem Ankara anlaşması, hem katma protokoller hem de GB detaylarından hareketle aynı sonuca vardıklarını bildirdiler:

‘Türk vatandaşları serbest dolaşabilir, GB’ye muhatap olanlar iş dahi kurabilir’.
İngiliz avukatlar bu konuyu görüşmek üzere kendi edindikleri belgeler ile birlikte 21 Ağustos tarihinde İstanbul’a gelecekler ve imkân bulabilirlerse ‘oda başkanları’ ile temasa geçerek ortak bir platform oluşturmaya çalışacaklar. Ben de gelişmeleri sizlere aktaracağım.
Sevgili dostlar, bu noktada işin teknik detayına geçmek ve nereden bu sonuca vardığımızı maddeler halinde çok kısa olarak aktarmak istiyorum.

– Normal şartlar altında AB ülkeleri 1970’te imzalanan ve 1973’te yürürlük kazanan Katma Protokol gereği Türk vatandaşlarına vize uygulayamazlar. Vize 1980 sonrası konulan ve ‘imzalanan protokol şartlarını imzacı ülke aleyhine değiştirdiği’ için kanunsuz olan bir uygulama. Türkiye, katma protokolleri imzalayarak sonradan eklenebilecek maddelere karşı kendini korumuş olmasına rağmen bu hak nedense bugüne kadar gündeme gelmedi.

– Gümrük Birliği (GB) kavramı gereği AB ülkeleri, doğrudan ve dolaylı olarak GB kavramı içinde kalan Türk vatandaşlarına vize uygulayamaz, AB ülkelerinde çalışma ve yerleşme haklarına engel olamazlar. ‘Bunun kanıtı’ ne derseniz? AB Adalet Divanı’nın 11.05.2000 tarihli kararı çok açık: ‘Türk vatandaşı olan işveren ve serbest meslek sahiplerinin Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği 1973 tarihinden itibaren ‘haklarına kısıtlama getirilmesine’ imkân yoktur.’

– Ankara anlaşması madde 13 ve madde 14’e göre karşılıklı yerleşme serbestliği hakkını Türkiye de kazanmış oldu.

Sevgili dostlar, uzun lafın kısası: Hem Ankara anlaşması, hem ‘1970-73 Katma Protokolü’ hem de ‘GB kavramı’ gereği AB ülkeleri, Türk vatandaşlarına ve özellikle ‘ekonomik faaliyette bulunanlara’ vize uygulayamaz, iş edinmelerini ve kurmalarını engelleyemezler.
Son söz: Bu konuda vatandaşların haklarını korumak zorunda olanlara son bir hatırlatma yapmak istiyorum; lütfen hemen harekete geçin, bu kavramlara neden sahip çıkmıyorsunuz? Yarın, AB avukatları gelip de yapmadıklarınız mahkeme kararları ile sabit olursa, tarih önünde, Atatürk’ün ‘Nutuk’ta belirttiği gibi ‘gaflet ve ihanet’ içinde olmakla suçlanabilirsiniz. Bizden uyarması.

 

1093810cookie-check‘Serbest dolaşım hakkı gasbedilemez’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.