İNGİLTERE… Sessizlik v Konuşmak

Herkesin bilim insanı, herkesin her konuda bilgi sahibi olduğunu sandığı bu günlerde birkaç yıl önce yazdığım bir yazıyı hatırlatmak istedim. Aynı zamanda madalyonun diğer yüzü olan sessizliğin zaman zaman tehlikeli sonuçlar doğurduğu gerçeğini de yazımdaki ünlü sözleri ile hatırlamış oluyoruz. 

“İnsanın ruhunu karartan iki şey vardır. Sessiz kalmak gerekirken konuşmak, konuşmak gerekirken sessiz kalmak”. 

Doğunun en önemli düşünürlerinden kabul edilen İran’lı Saadi Shirazi’nin çok güzel sözlerinden bir tanesi.

Bu yazımda ünlülerin söyledikleri sözleri kullanarak bu iki zıt kavrama değinmek istedim. Bir kısmı sessizliğin değerini, bir kısmı da tam aksine sessiz kalmanın bazen çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan sözler.

“Sessizliğinizi anlamayan kişiler büyük bir ihtimalle sözlerinizi hic anlamayacaklar”. Bu sözler de Amerika’lı  yazar, editör Elbert Hubbart tarafından söylendi.

“Sessizlik arkadaşlar arasındaki gerçek iletişimi oluşturur. Esas olan birşey söylemek degil, bir şey söylemeye hiç gereksinim olmamasιdır” Amerikalı yazar Margaret Lee Runbeck’in sözleri.

1979 yılında Nobel Barış Ödülüne laik görülen Mother Theresa ise bakın ne diyor: “Doğanın (ağaçlarιn, çiçeklerin, çimenin) nasıl sessiz büyüdüğüne bakınız. Yιldızların, ayιn, güneşin nasıl sessiz hareket ettiklerini izleyiniz. Ruhlara dokunabilmemiz için sessizliğe ihtiyacιmιz vardır” 

Ne kadar anlamlı sözler, degil mi? 

Sessiz kalıp herkesi aptal olduğunuza inandırmak, ağzınızı açιp bu konudaki şüpheleri ortadan kaldırmaktan çok daha iyidir”. Huckleberry Finn, Tom Sawyer gibi ölümsüz edebi eserleri bize sunan Mark Twain’den bu sözler de.

Son olarak bir atasözü: “ Konuşmamız için bir sebeb olmalı. Ama sessiz kalmak hicbir gerekçe istemez”. 

Tüm bu güzel sözlerden sonra zaman zaman sessiz kalmanın çok tehlikeli durumlar yaratabileceğini takdir etmek gerekir değerli okurlar. Tarih bunun örnekleri ile dolu. Işte bu konuda ünlülerin söylediği birkaç söz:

Sanırım sessiz kalmanın sakıncalarını en etkili bir şekilde İkinci Dünya Savaşı sιrasιnda rahip Martin Niemoller dile getirdi: “Önce Yahudiler icin geldiler. Sesimi çıkarmadιm…” diye başlayan anlamlı şiir hiçbir zaman değerini kaybetmeyecek. Özellikle günümüzde.

Amerikalı siyahların özgürlük mücadelesinin liderlerinden Martin Luther King’in söylediği iki anlamlı söz şöyle: “Düşmanlarımızın sözlerinden çok dostlarιmızın sessizliğini daima hatırlayacağız”. Ve, “yaşamımız, önemli konularda sessiz kaldığımız gün sonlanır”.

Francis Bacon İngilizlerin en ünlü düşünürlerinden. Onun söylediği bu anlamlι sözle bu bölümü noktalιyorum: “Sessizlik aptallara mahsus bir beceridir”. 

Bugünlerde konuşmak gerekirken sessiz kalmanın ne denli yanlış olduğunun yığınlarca isbatına rastlamak mümkün.

Özellikle büyük güçlerin neden olduğu veya körüklediği savaşlarda katledilen binlerce masum insana karşı işlenilen insanlık suçlarına tanık oluyoruz. Ağzını açıp konuşan, protesto eden çok küçük zümreler dışında korkunç bir sessizlik hakim.

Son yıllarda tüm dünyada çocuk istismarı, tacizi olaylarında büyük yükseliş görüldü. Savunmasız küçük çocuklara karşı işlenen bu vahşi olaylara karşı da malesef bir sessizlik hakim.

Nolur, bu durumlarda olsun farkındalığımızı geliştirelim ve bu suçları işleyen aşağılık insanlara karşı tek yumruk olarak savaşım verelim. 

Rahip Niemellor’un ibret verici sözleri daima aklımızda olsun.

 

2493100cookie-checkİNGİLTERE… Sessizlik v Konuşmak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.