Sevinmek kolay değil


Sevinmek, son yıllarda hepimizin hasret duyduğu bir kelime…
    
Belki, sevinecek bir şeyler bulmakta zorlanıyoruz . Belki de, çoğumuz sevinmeyi unuttuk. Bunun sebepleri üzerinde ayrıca durmak lazımdır.
    
Az da olsa, ara sıra,  kendi adımıza sevinecek bir şeyler bulabiliyoruz.  Peki, başkaları adına sevinebiliyor muyuz?


Elbette seviniyoruz  deyip, aşağıdaki cümleleri hemen sıralayabilirsiniz;
 — Ayy…Ne kadar sevindim.
— Ne kadar sevindiğimi tahmin edemezsin.
— Vallahi, duyunca sevinçten uçacaktım.
    
Bu cümleleri neden örnek gösterdim, biliyor musunuz? Çünkü bu cümleler adeta kalıplaşmıştır. Çoğumuz, her ne hikmet ise, aynı cümleleri tekrarlarız.
Maalesef bu  cümlelerin çoğu,  içi boş cinsten…Bunu da, çoğumuz biliyoruz.


Yıllar önce başımdan geçen bir olayı anlatayım: Güzel bir işyeri açan bir arkadaşımı,  tebrik etmek için yanına gitmiştim. Kendisine :


—Hayırlı olsun, çok güzel olmuş. Bu başarına çok sevindim, dediğimde,  verdiği cevap beni  oldukça  şaşırtmıştı. Şöyle demişti :


—Senin sevindiğine inanıyorum. Teşekkür ederim. Bunun üzerine ben daha da şaşırmıştım.  Bunu görünce, anlatmaya devam etti :


—Buraya gelenlerin hemen hepsi, çok sevindiklerini söylüyorlar. Ancak tam doğru değil. Çünkü başkalarının başarılarına veya iyi işlerine gerçekten sevinmek herkesin harcı değildir. Bu yüksek ruhlu insanların işidir. Bak,  insanların üzülmeleri,  her zaman  mümkün olabilir. Çünkü,  başına bir musibet gelen birinin  sevmeyeni bile gerçekten üzülebilir. Yani, insan bazen düşmanının başına gelen bir musibetten dolayı ona acıyabilir. Bu görülmüştür. Çünkü, bu insanın tabiatında var. Ancak sevinmek öyle değil.
         
İnsanın, belki de kendi başaramadığı  şeyleri, bir başkasının başardığını görünce sevinmesi, ancak, insani bazı zaafları aşabilenlerin yapabilecekleri bir iştir kanaati yaygındır. Ve, zaman zaman şahit olduğumuz  olayları hatırlarsak, bunun  ne kadar doğru olabileceğini teslim edebiliriz.
         
Beşeri zaafları aşmak, insanın elindedir. Herkese sevinebilmek ise, zaten insana yakışan bir davranıştır.
         
Bu sıkıntılı şartlarda bile,  etrafımıza dikkatli bakarsak, hem kendimiz,  hem de başkaları için sevinecek çok şeyler bulabiliriz.
         
Ama, dikkatle bakalım.


 [email protected]

694190cookie-checkSevinmek kolay değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.