Sıfır gümrükle 300 bin ton ayçiçeği ithalatı kararı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – 2018 yılında ay çiçeği ithalatına 831 milyon dolar ödeyen Türkiye 2019’un ilk 6 ayı için sıfır gümrükle 300 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithal etme kararı aldı…

Türkiye’nin ayçiçeği ambarı Trakya’da tarım topraklarını kirletici sanayi ve kömürlü termik santraller için gözden çıkaran Türkiye 2018 yılında 831 milyon dolarlık ayçiçeği ithal etti. 26 Aralık’ta çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararı ile de Temmuz 2019’a kadar 300 bin tonluk sıfır gümrüklü ayçiçeği tohumu ithal edilmesi kararlaştırıldı. Sıfır gümrükle ithalata izin verilmesinin yerli üretime zarar vereceğine  dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası, “Yetkilileri bir kez daha ithalatın kolaycılığına kaçmak yerine, üretimi destekleyecek önlemlerin alınması konusunda adımlar atmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bakanlar Kurulu, 5 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan kararıyla yağlık ayçiçeği tohumu ithalatındaki gümrük vergisi oranını yüzde 27’den yüzde 13’e düşürmüştü. 26 Aralık’ta yayınlanan yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile de ay çiçeği üretimini olumsuz etkileyecek bir düzenlemeye imza atıldı. Buna göre Türkiye 30 Haziran 2019 tarihine kadar sıfır gümrük vergisi ile 300 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithal edecek.

ZMO: İTHALAT YERLİ ÜRETİME ZARAR VERECEK

Sıfır gümrükle ithalata izin verilmesinin, son yıllarda önemli artış göstererek, 2017 yılında 2 milyon ton civarına ulaşmış olan ayçiçeği üretimini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), söz konusu ithalatın yerli üretime ve üreticiye de zarar vereceği uyarısında bulundu.

EN ÇOK İTHALAT BULGARİSTAN, ROMANYA VE MOLDOVA’DAN

2017 yılında 610 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatının gerçekleştirildiğine dikkat çeken ZMO’nun konuyla şilgili açıklamasında, 2018 yılının Ocak-Ekim döneminde ise bu miktarın 553 bin ton olduğu kaydedildi. Ayçiçeği tohumu ithalatının yüzde 90’ından fazlasının Bulgaristan, Moldova ve Romanya’dan gerçekleştirildiği belirtilen ZMO açıklamasında, şu bilgilere yer verildi:

2018’DE AYÇİÇEĞİ İTHALATINA 831 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

“Yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı için 2017 yılında 307 milyon dolar ödenirken, 2018 yılının Ocak-Ekim döneminde 224 milyon dolar ödendi. Ülkemiz yağlık ayçiçeği ithalatı yanında, ayçiçeğini küspe ve tohum formlarında da ithal ediyor. Bu kapsamda yapılan ithalat için 2017 yılında 1.2 milyon dolar, 2018 yılının Ocak-Ekim döneminde de 831 milyon dolar ödendi.

‘İTHALAT KOLAYCILIĞI YERİNE YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ’

Yağlık ayçiçeği miktarı ile olan farklılık, gümrük vergisi sıfıra indirilen 1206.00.91.0019 GTİP numaralı kabuksuz; gri beyaz çizgili kabuklu grubundaki diğer ayçiçekleri ile 1206.00.99.0019 GTİP numaralı çerezlik olanlar dışındaki diğerleri olmasından kaynaklanmaktadır. Yetkilileri bir kez daha ithalatın kolaycılığına kaçmak yerine, üretimi destekleyecek önlemlerin alınması konusunda adımlar atmaya davet ediyoruz.”

2258600cookie-checkSıfır gümrükle 300 bin ton ayçiçeği ithalatı kararı!
Önceki haberAlmanya’da camilere Körfez’den bağışlar mercek altında
Sonraki haberYapay peyzajlar insanlarda neden hipnoz etkisi yapıyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.