Sigortasız işçi çalıştıranlara baskın

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış, 90 müfettişle İstanbul’daki iş yerlerini denetlemeye başladıklarını belirterek, denetimler sonucunda kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınacağını bildirdi.


İkitelli ve Topkapı’daki sanayi sitelerinde başlayan teftişin, İstanbul genelinde devam edeceğini belirten Tanış, “İstanbul’daki bütün iş yerlerine gireceğiz. Sokağa gireceğiz, başından sonuna kadar hiç atlamadan tarayacağız. Hiç şansları yok. 25 Şubattan itibaren de yaklaşık 800 müfettiş ile Marmara Bölgesi’ndeki iş yerlerinin denetimi başlayacak” dedi.


“KAPILAR KAPANACAK, İŞÇİLER SAYILACAK”


Atakan Tanış, bir kişinin, günde ancak bir iş yerini denetleyebildiğini, müfettişin bir iş yerine girince bütün kapıları kapatacağını, iş yerindeki mevcut kişileri sayarak, bordrolarını isteyeceğini söyledi. Tanış, karşı çıkan iş yerleri olacağını, müfettişlerin tepkilerle karşılaşacağına işaret ederek, “Şu anda büyük bir operasyon yapılıyor. Kolay bir hadise değil. Ama sonunda ortaya müthiş bir kayıt dışılık çıkacak” diye konuştu.


Denetim sonucunda bir iş yerinin kuruluşundan bugüne kadar olan bütün evrak ve muhteviyatının rapora dönüşeceğini ifade eden Tanış, şöyle konuştu:


“Müfettişler, çalışanların sigortasına bakacak, primine bakacak, geçmişine bakacak, onunla ilgili tutanak tutacak. Prim borçlarına, iş yeri bilgilerine, her şeye bakacak. Yani bu mutat bir denetim değil, bu binlerce, on binlerce rapor anlamını taşır. Her bir raporun 10-20 sayfa tuttuğunu düşünün, bu kolay bir süreç değil.”


HAPİS CEZASI DA VAR


Tanış, kurallara uygun olmayan iş yerleri hakkında 4857 sayılı İş Kanunu, 506 Sosyal Sigortalar Kanunu ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri uyarınca cezai müeyyide uygulanacağını bildirdi.


Cezaların 80 YTL para cezasından başlayıp iş yeri kapatmaya kadar gidebileceğini dile getiren Tanış, “Bir iş yerinde izinsiz, ruhsatsız yabancı uyruklu birisi çalışıyorsa derhal kapatmaya gider. Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı bir madde ile iş kazasına sebebiyet verecek ve insanların hayatına mal olabilecek kaçak bir iş yeri derhal kapatmaya gider, bunların hapis cezaları da vardır” dedi.

1054860cookie-checkSigortasız işçi çalıştıranlara baskın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.