Şili’de sağcı başkan koronavirüse sığındı

Koronavirüs salgını Şili’nin sağcı devlet başkanı için bir nevi hayat kurtarıcı oldu, anayasa referandumu da ertelendi. Ancak salgın sonrası Şilililer, acil ekonomik sorunlarla baş başa kalacaklar.

Latin Amerika ülkesi Şili’de ekim 2019’da patlak veren ve ülkenin birçok yerinde hükümet karşıtı büyük eylemlerle devam eden kitlesel hareket, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle şimdilik durmuş durumda. Dünyada yüz binlerce insanın ölümüne yol açan koronavirüs salgını, Şili’nin merkez sağcı Devlet Başkanı Sebastian Piñera için bir nevi hayat kurtarıcı oldu ve siyasi umutlarını diriltmeye yardım etti. Ayrıca, gene salgın nedeniyle 26 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumu, 25 Ekim 2020 tarihine ertelendi.

Bundan birkaç hafta önce, virüs salgını ile mücadele çerçevesinde dışarıya çok az insanın çıkabildiği bir ortamda, Devlet Başkanı Piñera, başkent Santiago’da bulunan Moneda Sarayı’ndaki ofisinden evine dönerken, şoföründen olayların merkezi olan Plaza Italia’da daha önceden planlanmamış bir şekilde durmasını emretti. Arabasından inip, Şilili eski bir asker ve politikacı olan ve “Piñera istifa” yazıları ile dolu General Baquedano heykeli önüne geçti ve bir “hatıra” fotoğrafı çektirdi.

Ne trajikomik ki, bu heykel üzerinde bir süre öncesine kadar Şili’nin yerli halkı ve mücadelenin sembolü olan Mapuche halkının bayrakları asılıydı. Devlet başkanının bu hareketi, ekim 2019’dan beri ülkedeki adaletsizlik ve eşitsizliğe karşı gösteri yapan, ancak salgın nedeniyle evlerinde olmak zorunda kalan Şilililere saygısızlık gösterisi olarak tepki çekti. Deniz BOZKURT / Valparaiso EVRENSEL

DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ LÜTFEN
https://www.evrensel.net/haber/404250/silide-halk-protestolari-ve-koronavirus-donemi?utm_source=anasayfa&utm_medium=manset&utm_campaign=haber&slide_order=17

2413810cookie-checkŞili’de sağcı başkan koronavirüse sığındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.