Sinabung Yanardağı yine patladı 14 ölü

Jakarta Post Gazetesi ve Antara Haber Ajansının bildirdiğine göre hayatını kaybedenlerin vücutlarının yanmış olmasına karşın kimlikleri tesbit edilebildi. Ölenlerden 4’ünün yanardağ civarında araştırma yapmakta olan Üniversite öğrencileri olduğu bildirdi.
Yaralı ve ölü sayısının daha fazla olabileceği ancak patlamaların devam etmesi endişesiyle kurtarma çalışmalarına ara verildiği açıklandı.

Cumartesi günü yaşanan patlama öncesinde bölgede yaşayan 31 kişinin solunum zorluğu, astım, yüksek tansiyon ve ağır depresyon belirtileri nedeniyle civardaki hastanelere kaldırıldığı bildirildi. Patlamada yaralanan bir çok kişi vücutlarında oluşan çeşitli derecede yanıklar nedeniyle tedavi altına alındı.
Doğal Afet Genel Müdürlüğü, Sinabung Yanardağı’nda 2013 Eylül ayından bu yana irili, ufaklı çeşitli patlamalar meydana geldiğini ve Cumartesi günü 3 kez patlama yaşandığını rapor etti. İlk patlamanın sabah 10.30 da gerçekleşerek 8 dakika, ikinci patlamanın 10.38 de olduğu ve 4 dakikadan biraz fazla, son patlamanın 11.27 civarında yaşanarak 84 saniye sürdüğü açıklandı.

Yanardağ çevresindeki 16 köy boşaltıldı, tehlikenin devam etmesi nedeniyle köylülerin hiçbir şekilde evine gitmesine, uğramasına izin verilmiyor.
Eylül ayından beri yaşanan patlamalar sonucu bölgede farklı köyler boşaltılmış ve Hükümet tehlikenin artık geçtiğini düşünerek köylülerin evlerine dönmesini planladığını açıklamıştı. En son patlamadan sonra bu planın ertelenebileceği gündeme geldi.

Endonezya’da Sinabung dışında çeşitli bölgelerde aktif olan 130 yanardağı bulunuyor. Sinabung 2013 Eylul’deki patlamasından önce 2010 yılında patlamış en az iki kişi hayatını kaybetmiş, 30.000 kişi geçici süreyle yerinden yurdundan olmuştu. Ondan önce Sinebung Yanardağında 400 yıl boyunca hiç patlama meydana gelmemişti. Uzmanlar diğer aktif yanardağlar içinde ez Sinabung’da araştırma yapıldığını ve o yüzden patlama ile ilgili bir tahmin yapmanın zor olduğunu belirtiyorlar.

_______________

[email protected]

1559480cookie-checkSinabung Yanardağı yine patladı 14 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.