Sinop Nükleer Santrali ÇED raporunun iptali davasına çağrı: Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz

Türkiye’nin birçok ilinde “Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz” diyen yaşam alanı savunucuları, 28 Mart Pazartesi günü Samsun’da görülecek davaya katılım çağrısı yaptı.

Sinop’ta kurulması planlanan, Sinop Nükleer Santralı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açılan davanın tarihi karar duruşması, 28 Mart 2022 tarihinde Samsun 2. ve 3. İdare mahkemelerinde görülecek. Dava öncesi pek çok kentte yaşam savuncuları, “Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz” diyerek basın açıklamaları düzenledi.

SAMSUN | “NÜKLEER SANTRALA GEÇİT VERMEYECEĞİZ!”
Samsun’da Süleymaniye Geçidi’nde nükleer karşıtları adına açıklamayı Mehmet Özdağ okudu. Özdağ, “Tüm nükleer karşıtlarını, yaşam savunucularını; 28 Mart 2022 tarihinde saat 10:00’da Samsun İdare Mahkemesi’nde açtığımız davanın karar duruşmasında aramızda görmek istiyor, ülkemizin geleceği adına haklı mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz.” dedi.

Özdağ açıklamasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 6 Şubat 2018’de Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde halksız ÇED halkın katılım toplantısı yapıldığını ve Sinop halkının bilgilendirme toplantısının yapılacağı salona girmelerinin TOMA’lar ve biber gazlarıyla engellenerek tek taraflı bir rapor hazırlandığını hatırlattı. Sinop Nükleer Santralini üstlenen Japon Mitsubishi Şirkti ve Japon Hükümetinin de Mayıs 2018’de maliyet artışlarını gerekçe göstererek projeden çekildiğini belirten Özdağ, “Nükleer santrali inşa edecek şirketin projeden çekilmesine ve uluslararası geçerliliği olan bir anlaşmanın ortadan kalkmasına rağmen, yapımcısı yani sahibi olmayan bir proje için 11 Eylül 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Sinop Nükleer Santralı Nihai ÇED Raporunu kabul etmiştir” dedi.

YARGI YOLUNA BAŞVURULDU
Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri ile birlikte Sinoplu vatandaşlar, Sinop ve Ayancık Belediyeleri, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), KESK, TEMA Vakfı ve çok sayıda demokratik kitle örgütü ile birlikte Bakanlığın hukuksuz ÇED uygulamasına karşı, 2 Ekim 2020 tarihinde yargı yoluna başvurmuştu. Samsun 2. ve 3. Bölge idare mahkemelerinde Sinop Nükleer Santralı ÇED İptali talebiyle açılan davalar için mahkeme tarafından 15 bilim insanından oluşan Bilirkişi Kurulu ataması yapıldı ve bilirkişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da 250 sayfadan oluşan bir rapor hazırlandı.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI EVRENSEL’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.evrensel.net/haber/457932/sinop-nukleer-santrali-ced-raporunun-iptali-davasina-cagri-sinopta-nukleer-santral-istemiyoruz

2594200cookie-checkSinop Nükleer Santrali ÇED raporunun iptali davasına çağrı: Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.