“Sinop Nükleer Santrali’nden çekilmedik”

Japon basınında bir süredir Japonya liderliğinde uluslararası bir konsorsiyumun yapımını üstlendiği Sinop’taki nükleer santralin akıbetine ilişkin iddialar dile getiriliyor.

Bu hafta başında Japon Nikkei gazetesinde yer alan haberde, santral inşaatının yüklenici firması Mitsubishi Heavy Industries’in Fukuşima kazası sonrası artan maliyetler nedeniyle Türkiye’deki projeden çekilmeye hazırlandığı iddia edilmişti.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Mitsubishi yetkilisi Daisaku İşii, Japonya hükümetinin ve şirketlerinin projeden çekilme niyetinde olduğu iddialarını yalanladı.

İşii, “Yaptığımız fizibilite çalışması, Türkiye hükümeti ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından şu sırada değerlendirme aşamasında” dedi. Japonya hükümetinden de benzer yönde bir açıklama geldi.

Geçen ay Tokyo’da Japon enerji yatırımcılarına yönelik bir toplantı yapan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, projeyle ilgili olarak Temmuz sonunda kendilerine gelen fizibilite çalışmasının revizyonunun devam ettiğini söylemişti.

Daha önce de Sinop’taki projeye finansman sağlayan Itochu adlı Japon şirketinin, yine artan maliyetler nedeniyle geçen aylarda projeden çekildiği konuşulmuş ancak bu haber de Japon ve Türk kaynaklarınca doğrulanmamıştı. Ilgın Yorulmaz / Tokyo BBC

HABERİN DEVAMI İÇİN: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46486857

2252270cookie-check“Sinop Nükleer Santrali’nden çekilmedik”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.