Sırt çantasıyla İran’dan Türkiye’ye günde bir ton sarımsak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – İran’da fiyatı 5-6 Lira olan sarımsak, sırt çantalarıyla Türkiye’ye sokularak 25-30 TL’den satışa sunuluyor. Hatalı tarım politikalarıyla üretimi değil ithalatı özendiren hükümet, tüketiciyi İran sarımsağına muhtaç etti…

Yüzde 42,53’lük fiyat artışıyla geçtiğimiz Eylül ayının zam şampiyonu olan ve fiyatı 50 TL’yi geçen sarımsakta sırt çantalı sınır ticareti dönemi. İran’da iyi kalitedeki sarımsağın fiyatı 12 bin Tümen (yaklaşık 6 TL) olunca Van’daki Kapıköy Sınır Kapısının İran tarafında adeta her gün sarımsak pazarı kuruluyor. İran’ın sınıra yakın kentlerinden getirilen sarımsak, sınır ticareti yapanlar tarafından sırt çantaları, bavullar ve plastik poşetlerle Türkiye’ye sokularak piyasaya sürülüyor. İran’dan 6 TL’ye alınan sarımsaklar, Van’da 15-16 TL’ye satılırken Türkiye’nin batısındaki kentlere ulaşınca fiyatları 25-30 TL’yi buluyor. Sadece Kapıköy’den kayıtdışı şekilde Türkiye’ye sokulan sarımsak miktarının bazı günler bir tonu geçtiği kaydediliyor. Sınır ticareti yapanlardan biri, bir günde 450 kilo sarımsağı İran’dan Türkiye’ye geçirdiğini söylüyor.

Türkiye’nin İran’a açılan sınır kapılarından biri olan Van’ın Saray ilçesine bağlı Kapıköy’deki gümrük, son yıllarda iki ülke arasındaki en hareketli mekanlardan biri. İran vatandaşlarının Türkiye’ye giriş yapmak için en çok tercih ettiği Kapıköy Gümrük Kapısı aynı zamanda iki ülke arasındaki sınır ticareti merkezi konumunda. İran’dan çay, sigara ve çeşitli baharatlar Türkiye’ye taşınırken, Türkiye’den ise en çok kıyafet, gıda ve kozmetik ürünleri İran’a götürülüyor.

 SARIMSAK ALTIN OLDU, SINIR KAPISINDA TİCARET BAŞLADI

Ancak son iki aydır Kapıköy’deki sınır ticaretine yeni bir ürün daha eklendi: Sarımsak! Türkiye’de Eylül ayının zam şampiyonu olan ve fiyatı 50 TL sınırını aşan sarımsaktaki düşük verim ve yüksek fiyat artışı fırsatçılara büyük bir kazanç kapısı yarattı. İran’da en kalitelisi 12 bin Tümen (Yaklaşık 6 TL) civarında olan sarımsağı sırt çantası, bavullar ve plastik torbalarla sınır kapısından Türkiye’ye sokuluyor. Günde 1 ton civarında sarımsağın kayıt dışı olarak Türkiye’ye sokulduğu belirtiliyor.

5-6 LİRAYA ALINAN İRAN SARIMSAĞI PAZARDA 25-30 TL

Sınırın İran tarafında kurulan sarımsak tezgahlarında kasalar hızla boşalırken, yerine yenileri getiriliyor. Görüntü almamızı engellemeye çalışan satıcılardan biri tek başına günde 450 kilogram sarımsağı Türkiye’ye geçirdiğini anlatıyor. İran’dan Türkiye’ye sokulan kayıtdışı sarımsağın ilk durağı Van. Burada 15-16 TL’den satılan İran sarımsağı, batı illerine ulaşınca 25-30 TL’ye satışa sunuluyor. Yerli sarımsağın halen 40-50 TL bandında olması İran sarımsağının pazardaki şansını yükseltiyor.

RESMİ İTHALAT RAKAMLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Resmi verilere göre Türkiye 2019’un ilk sekiz ayında 1500 ton sarımsak ithalatı yaptı. Bu ithalatın büyük kısmının ise Çin ve İran’dan yapıldığı kaydediliyor. Ancak yalnızca Kapıköy Gümrük Kapısından son aylarda büyük bir kayıt dışı sarımsak girişinin olması bu rakamların sorgulanmasına yol açıyor.

HÜKÜMET ÜRETİMİ DEĞİL İTHALATI DESTEKLİYOR

Sarımsak fiyatlarındaki artışın ardından Hükümet üreticiyi desteklemek ve verimi artırıcı önlemler almak yerine çareyi ithal sarımsaktaki gümrük vergisini düşürmekte bulmuştu. Ticaret Bakanlığı’nın 5 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliği ile ithal kuru sarımsaktaki gümrük vergisi ton başına 3 bin Dolardan 2 bin Dolara, diğer sarımsak türleri için de ton başına 4 bin Dolar’dan 3 bin Dolara düşürülmüştü. 

2351060cookie-checkSırt çantasıyla İran’dan Türkiye’ye günde bir ton sarımsak!
Önceki haberATATÜRK’ÜN HUZURUNU BOZMAYALIM
Sonraki haberIŞİD ve Bağdadi, kimin eseri ve neyin kurbanı?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.