Sit alanı olan Selinus sahiline 10 katlı otel projesi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Gazipaşa Selinus sahilinde imar planına uymayan dev otel projesi tepki çekti. İmar planında 4 kata izin verilirken paylaşılan otel projesinin 8-10 kattan oluşması dikkat çekiyor…

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde doğal sit alanı statüsündeki Selinus sahilinde yapılması planlanan 5 yıldızlı otel projesi tartışma yarattı. Green Park Otelleri’nin sahibi Adil Üstündağ, bu bölgede inşa etmeyi planladığı otel projesinin görsellerini yerel basınla paylaştı. Selinus Sahiliyle ilgili hazırlanan koruma amaçlı imar planında 4 kat yapılaşma izni verilirken kamuoyu ile paylaşılan otel projesinin 8-10 kat niteliğinde olması akılları karıştırdı. Projenin uygulanmak istediği alanla ilgili Gazipaşa Belediyesi’nin yaptığı 18 uygulamasına karşı açılan dava sürerken otelin duyurusuyla ilgili fotoğraflarda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kardeşi Hasan Çavuşoğlu’nun da yer alması dikkat çekti. Covid-19 salgınının turizmi vurduğu bir dönemde bölgedeki kimi otel sahipleri tarımsal üretime yönelirken Gazipaşa’daki verimli tarım arazileri ve koruma altındaki sahil betonlaşmaya açılacak.

Antalya’nın doğusunda yer alan Gazipaşa’daki Selinus sahili, kentin betonlaşmadan korunabilmiş son kıyı alanlarından biri. Adını Selinus antik kentinden alan 3. Derece doğal sit alanı statüsündeki sahilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planı’na göre yaklaşık 2 kilometrelik alan 5 yıldızlı otellere açılmıştı.

TARIM ALANLARI VE SİT ALANI OLAN SAHİL BETONLAŞACAK

Gazipaşa Belediyesi’nin Selinus sahilini de kapsayan bölge için yaptırdığı 18 uygulamasıyla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından ise Selinus sahilinde otellerin inşasına başlanması planlandı. Ancak Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da halkın önemli bir kesimi sahilin 5 yıldızlı otellere açılarak betonlaşmasına karşı çıkıyor. Yarı tropik iklimi sayesinden muzdan avokadoya, ejder meyvesinden pepinoya birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği ilçede tarım önemli bir geçim kaynağı. İlçenin sahil kesiminde yer alan Pazarcı ve Koru Mahalleleri için hazırlanan imar planları ise tarım arazilerinin betonlaşmasına neden olacak.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDERKEN DEV OTEL PROJESİ TANITILDI

Gazipaşa’da 18 uygulamasından zarar göreceğini düşünen vatandaşlarla ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı iptal davası açtı. Yargı süreci devam ederken Selinus yapılması planlanan ilk 5 yıldızlı otelin projesi de yerel basın aracılığı ile kamuoyuna duyuruldu.

KAMUOYUNA YANSITILAN PROJEDEKİ OTEL 10 KATLI

Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ, Selinus sahilini de kapsayan Pazarcı Mahallesi’nin 18 uygulaması sürecinin tamamlanmasının ardından otelin temelini atacağını duyurdu. Toplam 122 bin metrekarelik arazide inşa edileceği duyurulan otel projesinin 2 bin yatak kapasiteli olacağı öne sürüldü. Otel projesiyle ilgili paylaşılan görsellerde inşa edilmek istenen yapının yaklaşık 8-10 kat yüksekliğinde olması dikkati çekiyor.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NUN KARDEŞİ DE FOTOĞRAF KARESİNDE

İş insanı Adil Üstündağ’ın otel projesiyle ilgili Gazipaşa Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sırasında Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kardeşi ve Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu’nun da fotoğraf karesinde yer alması yerel kamuoyuna yönelik “gövde gösterisi” olarak yorumlandı.

İMAR PLANI SELİNUS’TA 4 KATLI YAPIYA İZİN VERİYOR

İnşaatını Alanya merkezli bir firmanın üstleneceği belirtilen otel projesiyle ilgili yapılan açıklamalarda yer alan ayrıntıların Selinus Sahili ile ilgili hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı ile çelişiyor. Otel projesinin 122 dekarlık alanda uygulanacağı belirtilirken, Selinus sahilinde 122 dekarlık tek bir parselin bulunmadığı da gelen bilgiler arasında. Ayrıca hazırlanan imar planı en fazla 4 kat yapı izni veriyor. Ancak otel projesiyle ilgili kamuoyu ile paylaşılan görsellerde 8-10 katlı dev bir tesis yer alıyor.

BELEDİYE BAŞKANI YILMAZ: ‘YANLIŞ BİLGİLENDİRMELER VAR’

Öte yandan Gazipaşa Belediyesi’nin 3 Aralık’taki Meclis Toplantısında konu hakkında değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Selinus sahili için 18 uygulaması işlemlerinin henüz tamamlanmadığını anımsatarak, “Bir otel projesi paylaşılıyor. 8-10 katlı denize sıfır bir bina. Oradaki plana göre kat yüksekliği dört. 8-10 katlı bina olamaz. Denizden kıyı kenar çizgisinden itibaren 50 metre yeşil alan var, arkasından yol var. Arkasından da bir 50 metre günübirlik var. Denizin dalgasına gelecek şekilde bir otel kimse yapamaz. Orda bir takım yanlış bilgilendirmeler var. Daha Pazarcı için kesinleşmiş bir durum yok. Önümüzdeki yıl içerisinde kesinleşir diye bekliyorum” diye konuştu.

ALANYALI OTELCİLER SALGINDA GAZİPAŞA’DA TARIMA YÖNELDİ

Covid-19 salgınıyla birlikte Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin birçoğu kapısına kilit vururken açık kalanlar da kapasitelerinin yarısına ancak ulaşabildi. Alanya’daki kimi 5 yıldızlı otel sahiplerinin bu yaz kötü giden turizm sezonu nedeniyle komşu işle Gazipaşa’dan tarım arazisi satın alarak muz üretimine yöneldikleri belirtiliyor. Bölgedeki turizmciler korona virüsü salgınının etkisinin en az iki sezon daha sürebileceğini ve sektördeki belirsizliğin devam ettiğini dile getiriyor.

ANTALYA’DA İSPANYA’DAN DAHA FAZLA 5 YILDIZLI OTEL VAR

Türk turizminin başkenti olarak gösterilen Antalya’nın 1980’lerden itibaren hızlanan 5 yıldızlı otel inşa etme modası, 642 kilometrelik kıyı uzunluğuna sahip olan kentin sahillerinin hızla betonlaşmasına neden oldu. 2019 yılı verilerine göre Antalya’daki 5 yıldızlı otel sayısı 407, bu otellerdeki toplam yatak sayısı ise 350 binin üzerinde. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ise 2019 itibari ile kentteki toplam tesis sayısı 1780, toplam yatak sayısı ise 572.283. Dünya turizm liginin en üst sıralarında yer alan İspanya’daki toplam 5 yıldızlı otel sayısının 269, turizm gelirinin ise 73 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında, turizmin sadece beton yığını oteller yaparak para kazandırmadığı görülüyor.

ULUSLARARASI TURİZM COVİD YÜZÜNDEN ÇÖKTÜ, YÜZDE 70 DÜŞÜŞ VAR

Bu tabloya bir de bütün dünyayı sarsan Covid-19 pandemisi 2020 yılının ilk 8 ayında uluslararası turizm hareketliliğinde dünya genelinde yüzde 70’lik sert bir düşüşe neden oldu. Dünya Turizm Örgütü’nün geçtiğimiz Ekim ayında açıkladığı verilere göre Kuzey Yarımkürede turizm sezonunun zirvesi olan Temmuz ayında yüzde 81, Ağustos ayında ise yüzde 79 düşüş yaşandı. Bu yıl yaşanan sert düşüş, 2019’un aynı dönemine kıyasla 700 milyon daha az turist anlamına gelirken, bunun rakamsal maliyeti ise 730 milyar dolarlık bir gelir kaybı.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ DÜŞÜŞ DRAMATİK SONUÇLAR DOĞURDU

Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, turizmdeki bu benzeri görülmemiş düşüşün dramatik sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açarak milyonlarca turizm işçisini ve işletmeyi riske attığını kaydediyor. Pandemiyle ilgili devam eden belirsizlik dünya genelinde seyahat taleplerinin bastırılmasına neden oldu. Dünya Turizm Örgütü’nün yayınladığı değerlendirmeye göre 2021’in üçüncü çeyreğinde ya da 2022’de uluslararası turizmde bir toparlanma yaşanacağı öne sürülüyor.

2474940cookie-checkSit alanı olan Selinus sahiline 10 katlı otel projesi!
Önceki haberAf Örgütü: Salgın hak ve özgürlüklere darbe indirdi
Sonraki haberSöylentiyle ilacı kesen yoğun bakımlık oluyor!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.