Siyah Tarih Ayı

Ekim ayı İngiltere’de her yıl Siyah Tarih Ayı (‘Black History Month’) olarak kutlanır. Birçok ülkede bu etkinlik Şubat ayında kutlanır. Bu yıl da hükümet daireleri !!! Yerel belediyeler ve sivil toplum örgütleri çeşitli etkinliklerle bu ayı kutlamaktadırlar.
Konu ile ilgili sıradan bir yazı yazmak için bilgisayarımın başına oturdum. Önce bazı köşe yazarlarının yazılarını okurum kendi yazımı yazmazdan önce.

Şener Levent’in beni çok etkileyen, hüzne boğan “Derken” başlıklı yazısını okuyunca vazgeçtim. Aşağıdaki yazıyı yazmaya karar verdim. Üstadın yazısından esinlenerek.

***

“Ekim ayı Siyah Tarih Ayı”dır. İlk hafta bitti. Son üç haftada neler mi olacak?

Loş bir salonda Maya Angelou’nun “Still I Rise” şiiri okunacak. Gözler nemlenecek.

Salondan birkaç sokak ötede polis pahalı bir araba süren siyah sürücüyü durdurup bir saat sorguya çekecek.

Başka bir kutlamada bir konuşmacı siyah mücitlerin icatlarından bahsedecek. Ütü tahtası, trafik ışığı, buzluklu taşıt aracı, otomatik asansör kapısı gibi şeylerin siyahlar tarafından icat edildiğini söyleyecek. Dinleyenler şaşacak.

Biri siyah, diğeri beyaz çiftler sokakta nefret dolu bakışlarla karşılaşacak.

Yine başka bir kutlamada, yaşlı gözlerle Martin Luther King’in “I have a dream” nutku dinlenecek. King’in rüyasının hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini bilerek.

Gecenin karanlığında, Batılıların yarattığı savaşlardan kaçmaya çalışan ilticacılar Manş Denizinin kızgın dalgalarına yenik düşecek. Aylan Kurdi yaşlarındaki başka çocuklar kıyılara vuracak.

Siyah bir genç polis tarafından kurşunlanarak öldürülecek. “Silah taşıdığını sanarak kendimi tehdit altında gördüm” diyecek polis memuru soruşturmada. Ve aylar sonra mahkeme tarafından bu polis memuru suçsuz bulunacak.

Öğretmenlerin kendilerinden az beklentileri olduğu için binlerce siyah öğrenci potansiyellerine varamayacaklar.

Kalabalık tren kompartımanlarındaki boş koltuklar siyah yolcuların yanında olduğu için o koltuklar boş kalacak.

Sağlık hizmetlerinde hastalar renkleri yüzünden ölüme terkedilmeye devam edecekler. Tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi.

Futbol maçlarından önce futbolcular ırkçılığa karşı diz çökecekler. Maç başlayınca siyah futbolcular her topa değdiklerinde karşı taraf seyircileri tarafından yuhalanacaklar.

İş başvuruları yapıp mülakata çağrılan siyah adaylar üstün deneyimlerine rağmen iş teklifi alamayacaklar. Beyaz adaylar tercih edilecek.

Avam Kamarasında Asyalı İçişleri Bakanının sunduğu Birleşik Krallık’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden çekilmesini öngören yasa alkışlar içerisinde onaylanacak.

En güzel, en uygun sosyal konut daireleri beyazlara verilecek. Siyahlar ise nemli, kırık dökük evlerde çile çekmeye devam edecekler. Çocukları astımdan yaşamlarını kaybederekten.

Ve loş salonda Maya Angelou’nun “Still I Rise” şiirini bitiren siyah kadın salonu dolduran siyah, beyaz kalabalık tarafından dakikalarca alkışlanacak.

Mutlu Siyah Tarih Ayı !!!

Beni sözlerinle vurabilirsin

Beni bakışlarınla aşağılayabilirsin

Beni nefretinle öldürebilirsin

Ama ben hava gibi yükseleceğim

Maya Angelou – Still I’ll Rise

2638550cookie-checkSiyah Tarih Ayı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.