Siyaset ve komedi

Siyaset Bilimi derslerinde ilk günden başlayarak öğrencilere bir soru sorarız : Siyaset bir sanat mıdır, yoksa bilim midir? Daha sonra bu sorunun yanıtını vermeye başlayarak siyasetin ne odluğunu anlatmaya başlarız.

ÖRP Başkanı Turgay Avcı’nın dün Kıbrıs gazetesi ziyaretinde gündeme getirdiği konuları görünce, aklıma başka bir soru takıldı : Acaba siyaset bir komedi midir?

ÖRP’li Turgay Avcı, yargıda reforma gidilmesi ve yasalarda değişiklik yapılmasının ülkenin en acil sorunu olduğunu düşünürmüş. Güler misin, ağlar mısın?

ÖRP’li Avcı, yargıda reforma gidilmesi gerektiğinin altını çizmiş ve yetkililerin gerekli ihtiyaçları ortaya koyduğu takdirde ÖRP olarak yargıdaki reformlara her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını açıklamış. Ayrıca, cezaların yeniden ele alınması, kadroların geliştirilmesi, alt yapıların güçlendirmesi çalışmalarına başlanması gerektiğini söylemiş ve ülkede baştan sona bir yenilenmeye gidilmesi gerektiğini, ancak bu yenilik çalışmalarında sadece iktidarın değil, muhalefetin de görevleri olması gerektiğini açıklamış.

Açıkça görülüyor ki, ÖRP’li Turgay Avcı, UBP hükümetine göz kırpıyor. Ben -Biz diyemiyor, çünkü bu konuda Mustafa Gökmen ile aynı düşündüğünü, Mustafa Gökmen’in görüşünü dikkate bile aldığını sanmıyorum- 1 (yalnızca bir) Bakanlığa hükümete yamalanmaya razıyım, ne olur bir bakanlık verin de biz de nasiplenelim demeye getiriyor. Ankara’dan 1 bakanlık karşılığı ÖRP’nin hükümete yamalanması konusunda baskı yapmasını rica ettiği, bu konuda net yanıt alamadığını öğrendik. Yani, koltuk hayali başka bahara kalmış görünüyor.

Bir yandan hükümete girme oyunu oynayan ÖRP’li Avcı, diğer yandan da DP ile dirsek temasında. DP’de en az 2 milletvekili ÖRP ile birleşme olursa istifa edeceklerini açıkladı. ÖRP’de Mustafa Gökmen’in de bu gruba katılacağından adım gibi eminim. DP ile birleşme durumunda bu 3 milletvekili koparak yeni bir oluşum gerçekleştirebilir, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde UBP’ye destek olmanın karşılığında kolayca hükümete girebilir. Bu senaryomu hiç yabana atmayın, zamanı gelince hepinize hatırlatırım.

Dönelim yeniden ÖRP ve Avcı meselesine. Geçen dönemin hükümeti kimdi dersiniz? Yargı reformu yapılması gerektiğini, cezaların yeniden düzenlenmesi gereğini açıklayan Avcı’ya siz hükümettiniz de neden yapmadınız demezler mi? Ortağı CTP’yi ikna edemediyse o koltukta ne diye oturmuş? CTP’nin her yaptığına olur diyen, adeta CTP’nin koltuk değnekliğini yapan kim oldu acaba?

Siyaset, iyi ve güzel konuşmak gibi sanatsal yeteneklerin kullanıldığı ve bu yönüyle de bir sanat olarak değerlendirilebilir. Ancak, bazı siyasetçilerin siyaseti bir komediye dönüştürdüğünü de görmüyor değiliz. Anlayana sivri sinek saz, ÖRP’li Avcı’ya bu yazı bile az.

__________________
* Doç. Dr.

670830cookie-checkSiyaset ve komedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.