İNGİLTERE… Siyasetin tehlikeleri – Sir Davis Amess

ERTANÇ HİDAYETTİN / İNGİLTERE – İki gün önce, 15 Ekim tarihinde öğle saatlerinde şok bir haberle irkildik. Southend Milletvekili David Amess bir seçmeni tarafından bıçaklanarak ağır yaralanmış ve tüm çabalara rağmen olay yerinde can vermiş.

David Amess Kıbrıslıtürklerin çok yakından tanıdığı bir siyasetçi idi. KKTC Londra Temsilciliğinin balolarında, toplantılarında sık sık görülen bir kişi idi. Toplumumuza yakınlığı ile bilinirdi Muhafazakar Parti milletvekili Amess.

Birkaç ay önce Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyinin Kıbrıs konusunda düzenlediği çevrimiçi seminere katılmıştı. 

Partisinin siyasetini asla desteklemedim, desteklemem. Kıbrıs konusundaki görüşlerini de hiçbir zaman benimsemedim. Savunduğu iki devletlilik tezi görüşlerime 180 derece zıttır.

Ancak ona büyük saygı duydum. Çünkü bir milletvekilinin nasıl olması konusunda bir rol modeldi David Amess. Bölgesinin menfaatlerini çok özverili savunan birisi idi. Bölge halkının sorunlarını çözümleme gayreti içinde oldu her zaman. Çok sevilen, karizmatik bir siyasetçi idi.

Seçmeninin ırkını, rengini, dinini, siyasi görüşlerini düşünmeden onlara her zaman yardıma koştu. 

Milletvekilliği yaşadığım bölge Basildon’da başladı Amess’in. 1983 yılında, yıllardan beri İşçi Partisi yönetiminde olan bölgede Muhafazakar Parti adayı olarak seçim kazanarak tarih yazmıştı. O zamandan sonra Basildon uzun süre Genel Seçimi belirleyen bölge olarak görüldü.

Milletvekili seçildikten sonra Parlementodaki her konuşmasında Basildon’dan bahsetti. Bölgemizin sorunlarını, gereksinmelerini dile getirdi, seçmeninin görüşlerini aktardı ve hükümete bunların giderilmesi için baskı yaptı. Üyesi olduğum İşçi Partisi milletvekillerinin bölgeye onun kadar katkısı olmadı.

Karizmatik olmasının bir nedeni neşeli mizacı idi. Her zaman gülümserken görürdünüz onu. Seçim dönemlerinde karşıt görüşü savunanlarla da sohbet edip, şakalaşırken gördüm onu çoğu kez. 

Amess 1997 yılından beri komşu bölge Batı Southend bölgesini temsil etti. Siyasi yaşam için olan heyecanı hiç tükenmedi. Birkaç yıl sonra Avam Kamarasının en yaşlı milletvekili olmayı (Grandfather of the House) planlamaktaydı. Ömrü yetmedi. 

***

5 yıl önce İşçi Partisi milletvekili Jo Cox da aynı akıbete uğramış, seçmeni tarafından vurularak ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Onun katili aşırı sağ bir parti üyesi idi. Thomas Mair, aleyhinde bulunan tüm aşırı sağ delillere rağmen Genel Hukuk yasaları altında “katillik” suçlaması ile dava edildi.

David Amess’in katili 24 saat geçmeden İslam teröristi olarak açıklandı. Britanya vatandaşı, ama Somali asıllı katil büyük ihtimalle Anti Terörizm Yasaları altında dava edilip cezalandırılacak.

İdeolojik nedenlerle katillik suçu işleyen iki katilin biri sıradan katil, diğeri terörist. Devamlı karşılaştığımız bu yaklaşımın doğurduğu olumsuz sonuç ortada. Bölgede, hatta ülke çapında yaşayan Müslümanlar bir kez daha saldırı tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklar. 

Essex Polis Merkezinde üst düzey görev yapan Vernal Scott isimli dostum, sosyal medyada şu yorumu paylaştı: 

“Teröristlerin bir amacı kaos yaratarak toplumu birbirine düşürmektir. Bunu başarmalarına fırsat vermeyiniz. Sir David Amess yaşamını iyilik yapmak ve değişik kültürden kişileri biraraya getirmek için harcadı. O yüzden o amaçlar doğrultusunda hareket edelim. Onu bizden alanların amaçları doğrultusunda değil”.

Doğru söze ne denir. David Amess 5 çocuku bir aile babası idi. Kızlarının birinin iki hafta sonraki düğününe hazırlanmakta iken kader onu ailesinden, seçmeninden, sevdiklerinden ayırdı. Onlara başsağlığı dilerim.

Arkadaşım Vernal’ın dediği gibi çarpık ideolojik görüş taşıyanların amaçlarına alet olmayalım.

 

2557730cookie-checkİNGİLTERE… Siyasetin tehlikeleri – Sir Davis Amess

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.