Slovak polisinden ‘bomba gibi skandal’

Slovakya basını haftalardır Stefan Gonda adında bir Slovakya vatandaşın peşinde.
Slovakya’da bir gazetenin hazırladığı esprili valiz pulları

Slovakya’da bir gazete, polisin uygulaması hakkında esprili valiz pulu hazırladı

Son zamanlarda ülkedeki en ünlü isim haline gelen 49 yaşındaki elektrik tamircisinin yaşadıkları, bazılarına göre komedi filmlerini aratmayacak nitelikte.

Ama tabii hayatı altüst olan Stefan Gonda’ya soracak olursanız, Slovakya polisinin beceriksizliği yüzünden, kendisinin tesadüfen içine düştüğü durum ancak kara mizahla açıklanabilir.

Olaylar dizisini başlatan kıvılcım Slovakya’da değil, Amerika Birleşik Devletleri’nde aranmalı.

Geçen Noel’de Nijeryalı bir yolcunun bir uçağı havaya uçurma girişimi üzerine, durumdan kendine vazife çıkaran Slovakya polisi, uçaklarda patlayıcı arama tatbikatı yapmaya karar verir.

Dünyanın tüm ülkelerinde polis havaalanlarında patlayıcı ararken, 5 milyon nüfuslu küçük Slovakya’nın güvenlik güçleri de “bizim neyimiz eksik” deyip işe girişirler.

Deneyimli polis köpekleri havaalanına sevk edilir ve yolcuların valizlerindeki patlayıcıları bulmak için köpekler göreve koşulur.

Ama köpeğin valizdeki patlayıcıyı bulabilmesi için, o patlayıcının önce yolcunun valizine girmesi lazım.
Sekiz bavula patlayıcı

İşte bu noktada Slovak polisi, tatbikatın başarılı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla “tarihi” bir karar alır ve yolculara haber vermeden, 8 yolcunun valizine gizlice patlayıcı yerleştirir.

Dikkat tehlike! Bu valizi Slovakya polisi kontrol etmiştir.

Bir Slovak gazetesinin, Slovak polisinin tatbikatına ilişkin esprisi

Sonra da kontroller esnasında, köpeklerin yardımıyla patlayıcılar ortaya çıkarılır.

Ama uçaklar kalkarken bir sorun olduğu ortaya çıkar:

Gizli elemanlar sekiz yolcunun valizine patlayıcı yerleştirmişken, köpeklerin ortaya çıkardığı patlayıcı sayısı yedidir.

Yani bir yolcu, valizinde koca bir uçağı rahatça havaya uçurabilecek 500 gramlık bir plastik patlayıcıyla şimdi bir yerlere doğru seyahat etmektedir.

Slovakya polisi önce paniğe kapılır.

Ama rezaletin ortaya çıkmasından fena halde korkan amirler, olayı kimseye söylemezler.

Ancak dördüncü gün, patlayıcının depoda eksik olduğu, denetimler esnasında ortaya çıkınca, skandalın gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Patlayıcı madde dairesinden, özel polis komutanlığına, oradan içişleri bakanlığına, sonra da başbakana açılan telefonların ardından acil bir şekilde İrlanda polisiyle bağlantı kurulur.
Patlayıcılar İrlanda’ya gitti

Çünkü, sekizinci patlayıcı, Slovakya basının şimdi her yerde aradığı, İrlanda’nın başkenti Dublin’de göçmen işçi olarak çalışan ve Noel tatilinden sonra işbaşı yapmak için İrlanda’ya dönen Stefan Gonda’nın valizine yerleştirilmiştir.

Slovakya polisinin verdiği “Dublin’de bir Slovak vatandaşının valizinde yarım kilo patlayıcı var” haberi üzerine İrlanda terörle mücadele timleri harekete geçer.

Bütün mahalle kapatılır ve özel tertibatlı güvenlik güçleri bir baskınla, hiçbir şeyden haberi olmayan zavallı Slovak işçinin evini basar ve bombayı valizde bulurlar.

Olup bitenlerden hiçbir haberi olmayan ve kapısını kırıp evine giren terörle mücadele timleri nedeniyle dehşete kapılan Stefan Gonda, 3 saat gözetimde kalır.

Ve ancak Slovakya büyükelçisinin açıklamalarıyla ve defalarca özür dilemesiyle kurtulabilir.

Ama polisten çıkıp evine giden Slovak elektrik tamircisini bu kez de basın ordusu beklemektedir.

Başına gelenlere bir anlam veremeyen Slovak işçi, izne ayrılıp memleketine döner, olup biteni unutabileceği sakin bir köşeye çekilip gözlerden kaybolur.

Slovakya hükümeti ise yaşanan rezaleti unutturmak için olup bitenlerin sadece güvenliği arttırmak için yapıldığını anlatmaya çalışır.

Ama Slovakya polisinin beceriksizliğinin üzerine tüy diken bir gelişme daha olur:

Sonraki günlerde bir yetkili, sorumluluğun sadece Slovakya polisine ait olmadığını, İrlanda polisinin de inen uçakta bombayı ortaya çıkaramadığı için sorumlu olduğunu iddia eder.
Esprili valiz pulları

Peki tüm bunlar olurken Slovakya halkı nasıl tepki gösterdi?

Slovakya’nın en büyük gazetelerinden Sme geçenlerde baş sayfadan, valizlerin üzerine yapıştırılmak üzere hazırlanmış pulları tanıtan bir haber yayınladı.

Fotoğraftaki pulların birinin üzerinde İngilizce olarak şunlar yazıyordu:

“Dikkat tehlike! Bu valizi Slovakya polisi kontrol etmiştir.”

İkinci pulun üzerinde ise Slovakça polise hitaben şunlar yazıyordu:

“Lütfen valizime patlayıcı yerleştirme.”

Hükümet hemen bu pulları hazırlayanları “vatansever olmamakla” suçlasa da, halk olaylara gülüp geçmekle yetiniyor.

Eh, ne de olsa onlar Çek kuzenleri Kafka’nın bürokrasiyi topa tutan kara mizahı ve Jaroslaw Haşek’in devleti ince eleştirilerle gırgıra alan eserleriyle yetişmiş olan bir kuşağın mensupları.

__________________

* Tarık Demirkan Budapeşte
Okurlarımıza, Macaristan ve komşu ülkelerle ilgili haberler için www.turkinfo.hu adresini ziyaret etmelerini öneririz…

1583830cookie-checkSlovak polisinden ‘bomba gibi skandal’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.