Sünnet ve gelenekler

Bu parça kaybediş sırasında ise öyle sessiz olmuyor. Bakın ben erkek oluyorum gururu içinde oyunlar oynanıyor, şimdilerin modası olarakta düğünler yapılmakta.


Ne şansız bir çocukluk geçirmişim, hiç düğünüm olmadı. Gerçi benim çocukluğum da sünnet olacak çocuklara özel kıyafetler alınır, bir kez giymelik. Ya kral olur, ya prens, ya da asker! Bir de omuzdan aşağıya doğru bir kurdele, maşallah yazısı.


Şimdikiler resmen davul zurnalı düğün eşliğinde yapılıyor, şanslı olan çocukar önce bu iş içn tasarlanmış arabalarda davul ve zurna eşliğinde şehir turu yaptırılıyor, arabanın önünde dörtleri yakmış ve içinde kameraman olan başka bir aracı takip ediyor. Çocuk kendisinden emin şekilde ve dik bir biçimde arka koltuğun yaslanma bölümünde oturmaktadır, sanki ayakta durur gibi.


Kornalar eşliğinde düğün yapılacak yere gelinir. Bir kral karşılanır gibi alkışlar eşliğinde arabadan iner ve kendi koltuğuna doğru yönelir. Ailesi en güzel kıyafetleri giymiştir, tüm konuklar kapıda karşılanır, her gelenin eline kolonya dökülmesi unutulmaz. Konuklar düğünün yapılacağı alana alınırken, onları yüksek ritimli bir müzik karşılar. Bazı düğünlerin girişinde onuncu yıl marşı söylenir. Gözyaşları dökülür çaktırılmadan. On yılda koskoca ülkeyi demir ağlarla ördük! İşte bizim oğlanında mürvetini göreceğimiz günler yaklaşıyor demektir. Tüm bu hazırlıklar şu Mürvet için değil mi?


Sonra meşhur çistak müzikler eşliğinde konukların kulaklarının pası alınır veee başlar halaylar, göbek havaları ve de Ankara havaları! Sahne dolar, herkes kendi hünerini sahnede gösterir, bu arada da video kamerası çalışmaya devam eder. Fotoğraflar çekilir. Büyük bir balo oluyor sanır insan, normal olarak o insanları bu kadar süslenmiş ve güzel kıyafetler içinde hiç göremezsiniz. Eğer bu kıyafetlerle görmek istiyorsanız, ya düğüne, ya da sünnet eğlencesine gitmeniz gerekli. Zenginler balolarda kendilerini gösterirken, orta halli ve düşük ekonomik seviyedeki insanlar ise bu gibi ortamlarda kendilerini gösterirler.


Çocukların kıyafetleri nedense yaşadığımız topluma pek uymaz, batılı prenslerin ve kralların kıyafetleridir, bizim gibi doğu toplumunda bu sünnet kıyafetleri olmaz. Ne sarık vardır ne başka bir şey. Tacı kafasındadır. Pelerini arkasında, elinde ise asası vardır. Asa hiç unutulmaz, ister asker kıyafeti olsun, ister prens asa hep elde olur. Neden bu kıyafetleri giyer çocuk, üstelik temmuz sıcağı altında? Hiç düşüneniz oldu mu?


Bizde çalınan parçalar hep modern ve popüler olan müzik parçalarıdır. Neden acaba geleneksel halk oyunları orada olmaz? İslam’da sünnetin zorunlu olmadığını son din adamlarının tartışmalarında öğrendim. Yani her sünnetli Müslüman olmuyor! Tabi doğaldır, Yahudilerde sünnet olur. Peki, neden zorunlu olmadığımız halde toplumumuz bütün çocukları sünnet ettirir. Evet, sünnet bazı durumlar için yararlı olabileceği gibi, yanlış bir ameliyat sonucunda da istenmeyen sonuçta olabilmektedir. Eskiden berberler dahi sünnet yapardı, şimdilerde genellikle hastanede olmakta, peki hastanelerin yetersiz olduğu yerlerde nasıl olmaya devam ediyor?


Bir de sonradan Müslüman olanlar sünnet yaptırmak zorunluymuş gibi filmlerde ve söylemlerde beynimize işlendi, şimdi öğreniyorum ki, Müslüman olmak için sünnet gerekli değil, gereksiz bir ayrıntı olarak din adamları açıklamada bulunuyor. Yani kuranda biizm anladığımız sünnet yok, sadece bir yerde Yahudileri anlatırken oradan söz edilmiş. Okuduğum kaynaklardan. (Sami A. Aldeeb Abu-Sahlieh) Şimdi neden ülkemizde sünnet bu kadar abartılmıştır? Çünkü ben bugüne kadar dinin gerekliliği olarak görüyordum, meğer değilmiş. İslam emri olmadığı halde neden bu yanlış inanış beynimize işlenmiş yıllar ve hatta yüzyıllar boyunca…


Düğünler her gün bir yerlerde olmaktadır. Durmadan hediyeler verilmekte, gösterişli kutlamalar devam etmektedir. Belediyeler yoksul vatandaşlar için toplu sünnet düğünleri dahi yapmaktadır. Burada amacın dışında başka bir durum mu var, diye düşünmeden de geri durmuyorum.


—————————-
www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.sitemynet.com

691370cookie-checkSünnet ve gelenekler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.