Sokağa çıkma yasağında çalışan işçiler: Biz ölmez miyiz?

Türkiye’de birçok işletme, sokağa çıkma yasağı ilan edilen günlerde ilgili kaymakamlık ya da valilikten izin alarak fabrikalarda üretim yapmaya devam ediyor. BBC Türkçe’ye konuşan işçiler, birkaç günlük sokağa çıkma yasağında bile çalışmak zorunda kalmanın gurur kırıcı olduğunu söylüyor ve doğrudan halk sağlığını korumaya yönelik sektörler dışında üretime devam edilmesini işverenlerin ‘kâr hırsına’ bağlıyor.

İşverenler ise salgın sürecinde her sektörde üretim hacminin daraldığını ve birkaç gün bile üretimi durdurmanın mümkün olmadığını söylüyor.

Kaymakamlık ve valiliklerden alınan izinlerle sokağa çıkma yasağı sürecinde de üretime devam edilebilirken, Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu (TİSK) 13 Nisan’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gönderdiği bir yazıda ‘işçi ve işverenlerin iradesi dışında her türlü çalışmanın durduğu’ işletmelerde izlenecek yola ilişkin bakanlıktan görüş talep etti.

Bakanlık tarafından TİSK’e verilen cevapta, sokağa çıkma yasağı gibi ‘zorunlu nedenle’ üretimin durduğu işletmelerde ‘telafi çalışması’ yapmanın bir seçenek olabileceği değerlendirildi.

Yanıtta 4857 sayılı İş Kanunu’nun 64. Maddesine atıfla, işletmelerde ‘zorunlu neden’ sebebiyle çalışılmayan süreler için dört ay içerisinde telafi çalışması yaptırabileceği kaydedildi.

Bakanlık tarafından işaret edilen telafi çalışması, işçinin çalışılmayan süre kadar ileriki bir tarihte ücretsiz olarak çalışması anlamına geliyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası ise sokağa çıkma yasağı gerekçesiyle işçilere ‘telafi çalışması’ yaptırılmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyerek itiraz ediyor.

Bakanlık yetkilisi: Telafi çalışma hem işçiyi hem de işvereni koruyor
Sendika tarafından bakanlığa gönderilen yazıda, sokağa çıkma yasağının hukuken ‘zorunlu neden’ değil, ‘zorlayıcı neden’ kapsamına girdiği ve bu sebeple telafi çalışması yapılmasının hukuka aykırı olduğu kaydediliyor:

“Sokağa çıkma yasağı nedeniyle işçilerin çalışmaması ‘zorlayıcı nedenle’ çalışamama kapsamına girmektedir. Telafi çalışması için çalışma yapılmamasının ‘zorunlu’ nedenlerden kaynaklanması gerekmektedir. Zorlayıcı ve zorunlu nedenler iş yasamızda iki farklı olgu olarak düzenlenmiş ve farklı hukuki sonuçlar bağlanmıştır.”

BBC Türkçe’ye konuşan bir bakanlık yetkilisi ise telafi çalışmasının hem işçiyi hem de işvereni koruduğunu söyleyerek, “Hem işçinin ücret kaybı yaşamaması hem de işverenin iş kaybı yaşamamasını sağlıyor. Bu süreçte hiç çalışılamasa bile işçiden ücret kesintisi yapılmıyor, çalışılamayan süreler 4 ay içinde bu süreler telafi edilebiliyor” diyor.

BBC Türkçe’ye konuşan işçiler ise telafi çalışması olsun olmasın, birkaç günlük sokağa çıkma yasağında bile ‘evde kalamadıkları’ için kendilerini ‘yok sayılmış’ hissediyor. Fundanur Öztürk / BBC Türkçe, Ankara

LÜTFEN HABERİN DEVAMI İÇİN KAYNAĞINI TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52390109

2409150cookie-checkSokağa çıkma yasağında çalışan işçiler: Biz ölmez miyiz?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.