Sol başarsa da düğüm çözülmedi

Birleşik sol ittifakı Podemos PSOE’nin hemen ardından üçüncü, merkez sağda yer alan Ciudadanos (Vatandaşlar) partisi ise dördüncü sırada yer aldı.
İspanya’da seçim sonuçları

Oy oranı
Halk Partisi %33,03
PSOE %22,67
Podemos %21,11
Ciudadanos %13,05
Diğer %6,95

Pablo Iglesias’ın liderliğini yaptığı Unidos Podemos hareketi, seçimde ikinci en büyük parti olmayı başaramadı. Seçim sonuçları, Aralık 2015’teki genel seçimlerinde oluşan meclis tablosunu değiştirememiş durumda.

Aralık’taki seçimlerin ardından yürütülen koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamamış ve İspanya 6 ay boyunca geçici hükümetle yönetildikten sonra 26 Haziran’da bir kez daha seçime gitme kararı almıştı.

Seçimde en çok oyu alan Halk Partisi’nin lideri Mariano Rajoy, sonuçların netleşmesinin ardından Madrid’de yaptığı konuşmada “Seçimi kazandık. İktidar hakkımızı istiyoruz” dedi.

Resmi sonuçlara göre Halk Partisi’nin 350 sandalyeli mecliste 137 vekili olacak. ralık seçimlerinde bu sayı 122’ydi. Merkez soldaki PSOE 85, Podemos 71 ve Ciudadanos ise 32 vekili meclise sokmayı başardı.

En çok oyu toplayan Halk Partisi’nin önünde Aralık seçimlerindekine benzer bir tablonun olduğu ifade ediliyor. Partinin iktidar için koalisyona ihtiyacı olacak.

Halk Partisi lideri ve geçici Başbakan Rajoy, seçim kampanyasında ekonomik istikrar vaadinde bulunmuş ve yükselişteki birleşik sol hareketi Podemos’un büyük bir belirsizlik yaratacağını neredeyse her konuşmasında tekrarlamıştı. Rajoy, Podemos’u Avrupa Birliği (AB) karşıtı olmakla da suçlamıştı.

Yaklaşık ili yıl önce kemer sıkma politikalarına gösterilen tepkiyle birlikte oluşan Unidos Podemos (Birlikte Başarabiliriz) hareketinin lideri Pablo Iglesias ise partisinin AB karşıtı olduğu suçlamalarına reddederek, “Biz daha farklı bir Avrupa hayal ediyoruz. Sosyal hakların bir hayalden ibaret olmadığı bir Avrupa için savaşmaya devam edeceğiz” demişti.

1490390cookie-checkSol başarsa da düğüm çözülmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.